GÜNCEL

Mahmut Övür : FETÖ-Genelkurmay ilişkisi

Tarih
13 Aralık 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Mahmut Övür
Birkaç gün önce Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, bir televizyonda FETÖ lideri Gülen'le ilgili şu çarpıcı açıklamayı yaptı: "Fetullah Gülen, Mehmet Şevket Eygi gibi isimler 1959'da Özel Harp Dairesi içinde görevlendirildi. Görevleri, Yeşil Kuşak projesi çerçevesinde komünizmle mücadele faaliyetleriydi. 12 Eylül'den sonra yakalanan Fetullah Gülen'in serbest bırakılması için Genelkurmay Başkanı aradı ve serbest bırakıldı."
Aslında bu açıklamada bilinmeyen bir taraf yok... Daha önce birkaç kez bu köşede Gülen'in Özel Harp Dairesi ve Fuat Doğu dönemi MİT'iyle ilişkisini yazdım, Aydınlık'ta birçok isim, geçmişte Gülen'in en yakınında bulunan Latif Erdoğan da aynı şeyleri yazdı.
Şimdi biraz geriye dönelim ve en azından bu köşede yazılanları bir kez daha hatırlayalım. Tarih 19 Ocak 2014. O günkü yazıda 60'lı yılların sonunda gerçekleşen bir buluşmayı ilk kez dile getirmiştim: "O yıllarda milletvekilliği de yapmış işadamı Aydın Bolak bir toplantı organize eder. Mekân da Vehbi Koç'un evi... Eve gelenler arasında ise MİT Müsteşarı Fuat DoğuYaşar Tunagür ve Fetullah Gülen var."
Bu da 30 Temmuz 2016 tarihli yazının özeti: "FETÖ elebaşı Gülen, 1957'de Erzurum'da terzi Mehmet Şergil'in dükkânında üç ilginç isimle buluşur. Mehmet Kırkıncı, Mehmet Şevket Eygi ve Üsteğmen Esat Keşafoğlu... Keşafoğlu, Özel Harp Dairesi mensubu."
Tabloya bakar mısınız? Bu tabloya o yıllarda Ankara'da CIA İstasyon Şefi Ruzi Nazar'ı, CIA'nın İstanbul masa şefi Graham Fuller'i ve onlarla ilişkili eski MİT mensubu ve şimdi FETÖ'den tutuklu Enver Altaylı'yı da ekleyelim. İşin içinde CIA, MİT, Özel Harp Dairesi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve ünlü işadamları var. Ortak noktaları da Komünizmle Mücadele Dernekleri ve Yeşil Kuşak projesi... Onları ABD'siz düşünmek mümkün mü?
Bu noktada en merak edilen şey; o günlerde her taşın altından çıkan ve o günlerin birinci elden tanığı, "şehirli Müslüman" entelektüel Mehmet Şevket Eygi'nin susması. Sol onu daha çok Kanlı Pazar'daki rolüyle biliyor. Peki, Gülen'le ve ABD ile ilişkisi neydi? Neden bunları yazmaz? Şimdi buraya bir nokta koyup İsmail Hakkı Pekin'e dönelim... Gördüğünüz gibi onun söylediklerinden daha fazlası biliniyor ama geçmişte Genelkurmay İstihbaratı'nı yöneten biri olarak onun bunları söylüyor olması çok çok önemli.
Doğrusu şimdiye kadar neden söylemediğini de merak ediyorum ama daha önemli bir soru var; bırakın FETÖ'yü Türkiye'nin yakın geçmişinde onlarca karanlık olay yaşanırken, bu ülkenin en önemli kurumu Genelkurmay İstihbaratı ne yapıyordu? O kuruma bağlı Özel Harp Dairesi hangi işlerin içindeydi? Bunları da yıllar sonra mı öğreneceğiz?
Bu soruların cevabı hem yakın tarihimizle yüzleşmek hem de bugünkü sıcak tartışmalar açısından çok önemli. Önemli çünkü hâlâ Türkiye'nin kurucu partisi olduğunu söyleyen CHP, ısrarla FETÖ'nün yaptıklarını görmezden geliyor ve 15 Temmuz'a "kontrollü darbe" diyerek milyonların kafasını karıştırmayı sürdürüyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Namyelüs

    13 Aralık 2018 21:02
    2 0
    Mehmet Şevket Eygi'nin bir açıklamada bulunmasını isterim.
  • hursit dilaver

    13 Aralık 2018 14:50
    0 2
    dün yazamamıştım. BU ÜLKEDE NAMAZ KILMANIN ORUÇ TUTMANIN AYIP VE HAKİR GÖRÜLDÜĞÜ YILLARDA ŞEVKET EYGİ ÇIKARDIĞI YARIM BOY DERGİLERLE İSLAMI SAVUNMUŞTUR.dünkü yorumları bulun okuyun. AYRICA ERBAKAN DA TÜRKİYEDE BİR DEVLET MEMURUNUN YA DA STK MENSUBUNUN NAMAZ KILMASININ AYIP OLMADIĞINI GÖSTERDİ.ulan bu TRT,o yıllarda her pazar kilise saatınde senfoni orkestrası ile yayın yapardı batıya ve lozana hürmeten.
  • hursit dilaver

    13 Aralık 2018 14:26
    0 3
    mahmuda 2-3 gün önce buraya yazdığım yorumumu aktarın da nasiplensin bari.şevki hakkında ya da 60lar türkiyesinin hali hakkında bilgi sahibi olur. hadi.. sevabınıza o 4-5 kalem yorumlarımı gönderin de sevaba girin.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;