DÜNYA

İsmail Yaşa : Ziyaretler arasındaki fark

Tarih
20 Şubat 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
İsmail Yaşa

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, iki günlük Filistin ziyareti kapsamında önceki gün Batı Şeria’nın Ramallah kentinde Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüştükten sonra Kudüs’e giderek Mescid-i Aksa’yı ziyaret etti.

Türk heyeti Mescid-i Aksa görevlileri ve cemaati tarafından coşkuyla karşılandı.

Özellikle çocukların Kubbetu’s-Sahra’ya çıkan merdivenlerde bir süre oturan Kalın’a gösterdikleri sevgi ve yüzlerindeki mutluluk görülmeye değerdi.

Yahudi yerleşimcilerin işgal güçleri himayesinde düzenledikleri baskınlara karşı koymak için Mescid-i Aksa’da nöbet tutan murabıtlar yaşadıkları zorluklar hakkında heyete bilgi verdiler.

Kalın ve Önal’ın Mescid-i Aksa ziyareti akıllara bir süre önce Arap ülkelerinden Kudüs’e gidenlerin Filistinliler tarafından tepkiyle karşılandıklarını hatırlattı.

İsrail’in davetiyle ve işgal güçlerinin korumasında Mescid-i Aksa’yı ziyaret eden Suudi Arabistanlı sözde aktivist Muhammed Suud’u Kudüslüler kent sokaklarında taşlamış ve hakarete boğmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi Arap ülkelerinden Kudüs’e giden turistler ve heyetler de yine tepkilere maruz kaldılar.

Kudüslüler neden Mescid-i Aksa’yı ziyarete gelenlerden bazılarına tepki gösteriyor ve bazılarını ise “yıllarca görmedikleri kardeşleri çok uzaklardan gelmiş gibi” bağırlarına basıyorlar?

Bu sorunun cevabı ziyaretçilerin kimliklerinde ve ziyaretlerin amaçlarında gizli.

Kısaca ifade etmek gerekirse, Kudüslüler kimin nerede durduğunu ve ne niyetle orada olduğunu biliyorlar.

Tepki gösterdikleri kişilerin Filistin davasına ve Filistinlilere karşı İsrail’i desteklediklerininfarkındalar.

Dolayısıyla onların İsrail’le ilişkilerini “işgali meşrulaştırma” ve “ihanet” olarak görüyorlar.

Sürekli Kudüs’ten bahsedip Fars imparatorluğunu canlandırma hayaliyleİslam coğrafyasının dört bir yanında Müslüman kanı dökmekten başka bir şey yapmayanları da çok iyi tanıyorlar.

Ankara’nın İsrail’le ilişkileri yeniden normalleştirme niyetinde olduğu malum.

Kalın ve Önal’ın ziyaretinin bir sebebi de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un gelecek ay Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi İsrailli yetkililerle ziyaretin ayrıntılarını görüşmekti.

Buna rağmen Türk heyetinin Mescid-i Aksa’da tepkiyle karşılanmaması Ankara’nın adımlarının Filistinliler tarafından anlayışla karşılandığına işaret ediyor.

Çünkü Filistinlilerin tepki gösterdikleri Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’yı altın tepside işgalcilere teslim etmek isterken ve kentteki arazilerin Filistinlilerden alınıp İsraillilere satılmasına aracılık ederken Türkiye evlerinde ve topraklarında tutunabilmeleri için Kudüslülere en büyük desteği veriyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;