DÜNYA

İsmail Yaşa : Kaçırılan milyarlar

Tarih
23 Şubat 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
İsmail Yaşa

2016 yılında açıklanan Panama Belgeleri ile dikkatleri üzerine çeken Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP), önceki gün yeni belgeler yayınladı.

“Suisse Sırları” adıyla yayınlanan belgelerin Credit Suisse adlı İsviçre bankasındaki 18 bin hesapla ilgili veriler olduğu öne sürülüyor.

Kimlikleri açıklanan hesap sahipleri arasında Arap ülkelerinden Ürdün Kralı Abdullah, Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in iki oğlu, Mübarek döneminin istihbarat başkanı Ömer Süleyman, Cezayir eski Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika gibi birçok isim yer alıyor.

Belgelere göre Kral Abdullah’ın İsviçre bankasında altı ayrı hesabı bulunuyor ve hesaplardan birinde 224 milyon dolardan fazla parası var.

Ürdün Kralı’nın adı, Ekim 2021’de yayınlanan Pandora Belgeleri’nde de geçmiş, Kral Abdullah’ın ABD ve İngiltere’de değeri 100 milyon doları aşan büyük bir gayrimenkul imparatorluğuna sahip olduğu ve kral olarak göreve başladığı 1999’dan itibaren dünyanın çeşitli yerlerindeki 15 çok değerli mülkü satın almak için gizli şirketler kurduğu ortaya çıkmıştı.
Pandora Belgeleri’ndeki iddiaları kesin bir dille yalanlayamayan Ürdün Kraliyet Sarayı, “gerçeklerin çarptırıldığını” ve “verilerin güncel olmadığını” iddia etmiş, söz konusu mülklerin yasal bir şekilde satın alındığını ve üst düzey kişilerin güvenlik ve gizlilik gibi gerekçelerle off-shore şirketler üzerinden alım yapmasının “gayet sıradan bir uygulama” olduğunu söylemişti.

Suisse Sırları’nın yayınlanmasının ardından da Amman’dan yine benzer bir açıklama geldi ve banka hesaplarıyla ilgili “yasa dışı veya usulsüz bir durumun söz konusu olmadığı” ifade edildi.

Ürdün Kralı Abdullah’ın ya da diğer Arap yetkililerin gizli banka hesaplarıyla ilgili deşifreler Batı’da da kendi ülkelerinde de hiçbir şeyi değiştirmeyecek.

Halkın özgür iradesiyle seçilmiş hükümetler tarafından yönetilmeyen ülkelerde yöneticilerin hırsızlıkları, yolsuzlukları ve servetlerini gizlice Avrupa ve Amerika’ya taşıdıkları zaten biliniyor.

Belgeler sadece gerçekte halka ait olan ve yurt dışına kaçırılan milyarların İsviçre’nin hangi bankasına yatırıldığını ve kimin hesabında ne kadar para bulunduğunu deşifre ediyor.

Ayrıca diktatörlerin ve adamlarının kendi ülkelerine ve halklarına güvenmediklerini, sürekli korku içinde yaşadıklarını, devrim ihtimalini göz önünde bulundurarak kendilerinin ve ailelerinin geleceğini garanti altına almak için yurt dışına servet yığdıklarını gösteriyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;