SİYASET

Hakan Albayrak : Davutoğlu’nun suçu ne?

Tarih
05 Eylül 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Hakan Albayrak

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan AK Parti Merkez Yönetim Kurulu, Ahmet Davutoğlu ve üç arkadaşının (Ayhan Sefer Üstün, Abdullah Başçı, Selçuk Özdağ) “AK Parti İçtüzüğü’ne aykırı eylem, söz ve davranışları”ndan ötürü kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edilmesine karar verdi.

“Ayıklama”yı bizzat Erdoğan istediği için bu karar tabii ki oybirliği ile alındı. Erdoğan Konya’daki konuşmasında “Kağıt üzerinde üyemiz olup gönlünü bizden ayıran varsa onları ayıklamaktan çekinmeyiz” demişti, malum.

***

Ahmet Davutoğlu AK Parti’ye eleştiriler yöneltiyor ve telkinlerde bulunuyor. AK Parti’yi sahiplenerek yapıyor bunu. Erdoğan’a saygıyı elden bırakmadan yapıyor. İçeriden konuşuyor. “Biz” diyor AK Parti’den bahsederken. Yaptığına muhalefet denir mi? Ben istişare ve iç muhasebeyi tetikleme gayreti demeyi tercih ederim, ama yanlış bulduklarına karşı çıkmak bakımından tabii ki muhalefet bu. Parti içi demokrasi prensibine dayalı parti içi muhalefet. Partiden ihraç sebebi sayılmasına normalde o prensibin elvermeyeceği bir muhalefet.

Suçu ne Davutoğlu’nun?

Erdoğan, Davutoğlu ile ilgili muhtelif açıklamalarında “kuru kuruya manifestolar”a ve “lafla tehdit”e tepki gösterdiğine göre, kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk kararının sebebini buralarda aramalıyız.

davutoğlu ile ilgili görsel sonucu“Lafla tehdit”ten kasıt, Davutoğlu’nun 7 Haziran-1 Kasım 2015 sürecine ilişkin “Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz” sözü olsa gerek. İlgili konuşmasında Davutoğlu, o süreçte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye ‘ülkeyi böyle kritik bir dönemde hükümetsiz bırakmamak için’ dört ayrı hükümet formülü teklif ettiklerini, fakat Bahçeli’nin bunlardan hiçbirini kabul etmeyerek AK Parti’yi terörle mücadelede yalnız bıraktığını anlattı. Konu bundan ibaretti ve nitekim Davutoğlu konunun bundan ibaret olduğunu o konuşmadan sonraki bir açıklamasında tekrar vurgulamıştı.

Partiden ihracı gerektirecek ne var bunda?

***

Manifestoya gelince…

Hülasası: AK Parti’nin ahlaki temeli ihya edilmeli, özgürlük ve adalet bayrağı yeniden yükseltilmeli.

Erdoğan, AK Parti iktidarının Türkiye’ye hizmetleri bahsinde “Nereden nereye? İşte bunlar durup dururken olmadı. Kuru kuruya manifestolarla bunlar olmaz. Uygulamayla bu manifesto olur. İşte biz bunu yaptık. Biz bunu gerçekleştirdik. Bizim manifestomuz uygulamadır” diyor; ama uygulamadaki hatalara, AK Parti Programı’ndaki ilkelerden sapmalara ilişkin mülahazaların kritiğine yanaşmıyor. Davutoğlu’nun manifestosunda yer alan mülahazaların neresinde “AK Parti İçtüzüğü’ne aykırı”lık bulunduğu sorusu cevapsız kalıyor.

***

O mülahazalardan bazıları:

“Öncelikle siyasi ahlakın temelini dokuyan ilkeler ve değerler konusunda söylemde ve eylemde yaşanan sapmalar toplumsal vicdan ile buluşulmasını engelleyen en önemli bariyerdir…”

“Temel değerler ve ilkeler düzeyinde yaşanan savrulma siyasi söylemimizi de doğrudan etkilemiştir. Son yıllarda partimizin insan-odaklı, insan haklarına dayalı, özgürlükçü, reformcu, kuşatıcı, kendinden ve geleceğinden emin siyasi söyleminin yerini devletçi, güvenlikçi, statükocu ve salt beka endişelerine dayalı bir söylem almıştır...”

“…kendisini partimizin kurullarının üstünde gören ve adeta paralel bir yapı gibi partiyi yönetmeye çalışan bir odağın ortaya çıkması ve partinin seçilmiş yetkililerini ve kurullarını devre dışı bırakmaya kalkışması teşkilat kurumsallaşmasının özünü sakatlamıştır…”

“…ittifak siyaseti partimizi dar bir siyasi dile ve kimliğe hapsederek, ülkenin her bölgesini ve toplumun her kesimini kucaklayan özgün duruşumuza zarar vermiştir...”

***

Böyle şeyler serbestçe konuşulamayacaksa parti içi demokrasi iddiası AK Parti Programı’ndan çıkarılmalı. Kuru kuruya olmaz ki.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • kulo> fatmagül'ün suçu ne-2 ?

    06 Eylül 2019 11:44
    2 0
    kötü faili yapacak karakterler fermuarlarını açıp pozisyon almış durumda, finale az kaldı. ama maalesef mef'ul sonuca razı gibi ısrarla kaçınılmaz sona doğru göz göre göre gitmekte ısrar ediyor. Ne diyelim, tecavüz kaçınılmaz ise zevkini çıkartsın bari.
  • kulo> fatmagül'ün suçu ne-1 ?

    06 Eylül 2019 11:43
    1 0
    davutoğlu=fatmagül mü oldu şimdi? aslında çok benziyo. fatmagül'ün suçu neydi; büyüklerinin ikazlarına rağmen olmaması gereken zamanda, olmaması gereken yerde olması. bundan dolayı başına gelenler hepimizin malumu. aynı sebeplerden fatmagül'ün başına gelenler onun da başına gelecek gibi görülüyor.
  • ASIL

    06 Eylül 2019 08:26
    2 0
    Sayın Davutoğlunun son cıkışları beni cok üzmüştür ama kocaman bir bilim ve devlet adamının bu sözleri sarfetmesi birilerin talimatıyla yapıldığı aşikardır yada basireti kapanmıştır.Hizipleşmeye karşıyım defalarca diyen Davutoğlu şimdi kendisi tefrikanın başını çekiyor.Bu kime yarıyor PKK HDP ve Chp içte dışarda ise ABD ve İsraile
  • Asım

    05 Eylül 2019 17:03
    3 0
    Aklımızla dalga mı geçiyorsun Hakan Albayrak. Elinden gelen bu kadar mı?
  • Abdullah Avcı

    05 Eylül 2019 14:30
    1 0
    Ülke siyasetinde olup bitenleri yaşanananları siyaset piyasasında atılan temeller, karılan harçlar sokaktaki insanın bile gündeminde, Davutoğlu'nun suçu ne diye başlık atıp saçma ve çelişkili yazı yazmayı ancak siz KARAR'cılar başarabilir! Siz görmek kabullenmek istemesenizde gönlünüzdeki lideriniz elenden geleni arkasına koymıyor! Sizinde görebilmeniz için daha ne yapması lazım?
  • Halit

    05 Eylül 2019 13:37
    0 0
    Sayın yazar davutoğlu ne içerisi parti kuracağım demiyor mu
  • c67

    05 Eylül 2019 12:27
    2 0
    Sayın pensilvanyanın sesi Hakan Albayrak, senin A.Davutoğlu'nu aklama çaban bile bu Davutoğlu'nun da bir pensilvanya hizmetkarı kripto olduğuna delildir..! iyi ki varsın Albayrak...senin eleştirdiğinin başımızın üzerinde yeri var, savunduğunun ise ayağımızın altında
  • Ahmet

    05 Eylül 2019 10:40
    1 0
    “…ittifak siyaseti partimizi dar bir siyasi dile ve kimliğe hapsederek, ülkenin her bölgesini ve toplumun her kesimini kucaklayan özgün duruşumuza zarar vermiştir...” Nedir bu ? Boş laf ! Davutoğlu ittifaka karşı ama Haziran seçimlerinden sonra ;ittifak hafif kalır kapı kapı koalisyon için çalışmıştı .... Hey gidi günler ..
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;