SİYASET

Hakan Albayrak : AK Parti’den kopan oylar

Tarih
06 Nisan 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Hakan Albayrak

AK Parti mahalli seçimlerde oyların aşağı yukarı yüzde 44’ünü aldı.

Şüphesiz bunda bir miktar MHP oyu da var, ama onların da hatırı sayılır bir kısmı ‘AK Parti kökenli’ olsa gerek.

AK Parti ile MHP’nin ayrı ayrı seçime girdiği birçok ilde daha evvel AK Parti’yi tercih etmiş olan pek çok seçmenin MHP’ye yöneldiği zaten bariz.

“Cumhur İttifakı”nın kuruluşuyla başlayan AK Parti’den MHP’ye geçiş trendi devam ediyor.

***

AK Parti 2011 ve 2015 (Kasım) genel seçimlerinde yüzde 49’un üzerinde, MHP ise ilkinde yüzde 13’ün ve ikincisinde yüzde 11’in üzerinde oy almıştı.

Kabaca AK Parti yüzde 49, MHP yüzde 12 diyelim; toplamda yüzde 61 eder.

Müttefik olarak girdikleri 2018 seçimlerinde ise AK Parti (yüzde 42.6) ile MHP (yüzde 11.1) toplamda yüzde 53.7’ye geriledi.

Aradaki 7-8 puan nereden ve nereye gitti?

Besbelli ki MHP’den İYİ Parti’ye gitti.

MHP’nin buna rağmen yüzde 11 civarında oy alması ise AK Parti’den MHP’ye oy geçişi ile gerçekleşti.

AK Parti yüzde 49’dan yüzde 42’ye düşerken, aradaki 7 puanı MHP’ye ‘transfer’ etti.

(Burada da “kabaca” şerhini düşeyim. MHP’den İYİ Parti dışındaki partilere ve AK Parti’den MHP dışındaki partilere de bir miktar oy geçmiş olabilir.)

Partisine kızan ama CHP yahut İYİ Parti’ye eli gitmeyen -ve AK Parti’den çok uzaklaşmak da istemeyen- milyonlarca AK Parti seçmeni, kızgınlığını MHP’ye oy vererek gösterdi.

Tepki oylarıydı bunlar; ama tepki duyulan şeyler değişmediği ve hatta daha çok tepki duyulacak raddeye geldiği için bu tepki oyları AK Parti’ye geri dönmedi.

Geri döneceğine dair bir işaret de yok.

Bilakis, AK Parti tabanından MHP’ye geçişler çoğalarak devam edecek gibi.

***

31 Mart’ta AK Parti ve MHP toplamda yüzde 51’in üzerinde oy aldı ve “Cumhur İttifakı” çoğunluk olma özelliğini korudu.

 

Geçen yazımda bu neticenin AK Parti iktidarı için -Ankara, Antalya ve muhtemelen İstanbul’da büyükşehir belediye başkanlıklarının CHP’ye geçmesine rağmen- rahatlatıcı olduğunu söylemiştim.

Evet rahatlatıcı; ama sadece günü kurtarmak bakımından.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Pazara kadar değil mezara kadar” dese de “Cumhur İttifakı”nın istikbali meçhul ve milyonlarca AK Parti’linin elinin MHP’ye oy vermeye alışması AK Parti için riskli bir durum.

Yozlaşan iktidara ders olsun diye 31 Mart’ta CHP’li yahut İYİ Parti’li adaylara oy veren AK Parti’li -veya ‘AK Parti kökenli’- seçmenler de yok değil; bunlar şimdilik nadirattan; ‘AK Parti tabanı CHP ve türevlerinden uzak durur’ kaidesini bozmayan istisnalar;  ama onların tavrı da AK Parti için bir riski, en azından risk emaresini ifade ediyor; Ekrem İmamoğlu gibi siyasetçilerin çizdiği / çizeceği ‘makul ve mutedil CHP’li profili’ bu emareyi güçlendirebilir ve kimi AK Parti’lilerin eli CHP’ye bile oy vermeye alışabilir, bu alışkanlık da bir miktar yayılabilir. (Yüzde 50 + 1 için yırtınılan bir sistemde küçücük miktarlar bile hayati derecede önemli olabilir.)

Ayrıca, HDP’ye gidip gelen ve geldiği gibi tekrar gidebilecek olan oylar var.

***

Yozlaşma diyoruz…

Adını koyalım: Kibir, küstahlık, akraba taassubu, akçeli işlerde adam kayırmacılık, hukuk ihlalleri, medyada çoğulculuğa tahammülsüzlük vs, vs, vs…

Bunlar büyük ölçüde “ortak akıl” ilkesinin terkedilmesinden kaynaklanıyor veya o ilkenin terkedilmesinden ötürü ayyuka çıkabildi.

Ekonomideki kötü gidiş de büyük ölçüde bundan kaynaklanıyor.


yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • mustafa deveci

    11 Nisan 2019 01:02
    0 0
    mükemmel tespit tebrıkler ... Adını koyalım: Kibir, küstahlık, akraba taassubu, akçeli işlerde adam kayırmacılık, hukuk ihlalleri, medyada çoğulculuğa tahammülsüzlük vs, vs, vs… Bunlar büyük ölçüde “ortak akıl” ilkesinin terkedilmesinden kaynaklanıyor veya o ilkenin terkedilmesinden ötürü ayyuka çıkabildi. Ekonomideki kötü gidiş de büyük ölçüde bundan kaynaklanıyor.
  • hursit dilaver

    11 Nisan 2019 00:20
    0 0
    neyse. muradınıza erdiniz. seçim akşamı ç000k rahat uyku uyuduğunuz söylendi. elbet öyle 0lacak. bu kadar AKLPyi vurma mucadelesinin s0nucunu aldınız. hem de CHP ile. ne guzel.ve de CHPnin ne 0lduğunu bilir dediğimiz insanlarla 0ldu bu.alın işte,ulkeyi PKKya FETÖye ve CHP delege yapısına teslim ettiniz. hayrını görun.yaranabilecekmisiniz. elbet.. bekleyin siz öpmek için sabırsızlar.
  • klo

    08 Nisan 2019 11:58
    0 0
    sürpriiiiiiizzzzzz.....
  • mahoni

    07 Nisan 2019 12:27
    2 0
    sonuç gene senin istediğin olmuyor albayrak neden acaba a. gül ne zaman devreye girecek bu hesapla zorrr ALLAH bu milleti sizin elinize vermez inşallah
  • Yavuz

    06 Nisan 2019 22:22
    2 0
    Davutoğlu ile parti kurma vaktiniz gelmiş demek ki
  • HAK DAVA

    06 Nisan 2019 18:34
    1 1
    AK PARTİDEN KOPAN OY YOK GERİ ZEKALI ÇALINAN OY VAR HEM AYRICA SEN TUZ BUZ OLAN HDP İLE BUHARLAŞAN İYİ PARTİYİ NEDEN YAZMIYORSUN YANDAŞLIK YAPMADA ADAM GİBİ YAZ GAZETECİ İSEN
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;