SİYASET

Hacı Yakışıklı : Yerel seçimde 2014’ten 2019’a ne değişir?

Tarih
14 Ocak 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Hacı Yakışıklı

77 gün kaldı… 31 Mart 2019 seçimlerine 77 gün kala hemen hemen adaylar netleşmekle beraber şimdi kulisler özellikle İstanbul ve Ankara’yı konuşuyor. Bugün seçim olsa büyükşehirleri ve ilçeleri Ak Parti-MHP ittifakı mı alır yoksa CHP-HDP-İyi Parti ittifakı mı? “İyi Parti” yerel seçimlere ilk kez giriyor ve gözünü MHP’nin ve FETÖ sempatizanlarının oylarına dikmiş durumda! Elbette MHP’liler FETÖ’den nefret ediyor ama olaya “dışarıdan” bakan sosyoloji uzmanları birbirinden nefret eden iki grubu adeta İyi Parti’de “cem etmeye” çalışıyor ve “kendilerine göre” az da olsa kısmen başarılı oluyorlar. Mevzuyu dilerseniz madde madde işleyelim: 

*İstanbul’da HDP adayı henüz açıklanmadı. Şimdi, 2014 yerel seçimlerine bakalım. 2014’te İstanbul’da Ak Parti 47.9, CHP 40.1, HDP 4.8, MHP 4.0, Saadet 1.4, BBP 0.6 almıştı. MHP’nin oylarının bir kısmı muhtemelen İyi Parti’ye gidebilir. Yarısı gitse bile MHP’nin oylarıyla Ak Parti’ninki % 50’yi buluyor. CHP ve HDP’nin oyu % 45 ediyor, 2 de İyi Parti’den eklersek % 47 eder.

*2014 seçim analizlerine göre 31 Mart 2019 seçimlerini İstanbul’da Ak Parti kazanıyor.

*Binali Yıldırım’ın her kademeden oluşan devlet tecrübesi muhakkak “artı puan” olarak ekstra bir dönüş sağlayacaktır.

*Meclis Başkanlığı tartışmaları seçmen nezdinde “muhalefet” argümanı olarak görülüp sandıkta olumsuz etki yapmaz. Zira Binali Yıldırım’ın; “Bir Ali değil, bin Ali feda olsun” sözleri bu tartışmaların önüne geçecektir.  

*Yerel seçimlerin havasının birdenbire “ülke genel seçimleri” havasına dönmesi Cumhur ittifakı açısından negatif etki yapacağı gibi Millet İttifakı’na da fayda sağlamaz.

*Ekonomik veriler sokaktaki vatandaşı bir miktar endişeye sevk ediyor. Sanayicilerin talepleri var ve “işverenin” rahatlatılması gerekiyor. Her ne kadar “yerel” seçim olsa da ekonominin seyrinin stabil gitmesi sandık açısından önemli. 

*Ankara’da 2014 seçimlerine bakınca Ak Parti 44.9, CHP 43.8 oy almıştı. Aradaki oy farkı 32 bin 187 kişiydi. MHP 7.8 oy oranıyla 245 bin kişiden oy aldı. BBP 1.3 oyla 42 bin kişiden, HDP 0.9 ile 28 bin kişiden, Saadet 0.5 ile 15 bin kişiden oy almıştı.

*Ankara’da HDP faktörü İstanbul’a göre çok zayıf; yani HDP faktörü sadece İstanbul’da denklemde yer alıyor, Ankara’da etkisiz elemanlar!

*Ankara’da 245 bin kişi üzerinden bir MHP ve İyi Parti “geçişkenliği” sınanmış olacak. Bu sınama çok boyutlu sonuçlara sebep olabilir.

*Mehmet Özhaseki’nin en önemli özelliği “dokunduğu insanda” iz bırakabiliyor olması. Özhaseki henüz sahalara “tam anlamıyla” inemedi, çünkü aynı zamanda “yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı” olduğu için bütün Türkiye’de oluşturulan aday listeleri onun masasından geçerek Genel Başkan’a ulaşıyor. Özhaseki sahaya indiğinde Ankara’da ortam Ak Parti lehine dönecektir.

*Melih Gökçek’in bir miktar daha Özhaseki’nin yanına yaklaşması gerekli; bu konuda kendisine davet geldi mi bilmiyorum ama mesela bir akşam yemeği pozu Gökçek’e olan parti içi sempatiyi artıracağı gibi Özhaseki’ye de ahde vefa oyları olarak dönecektir.

*Mansur Yavaş’tan rahatı yok; hiçbir şey yapmıyor, öylece bekliyor ve CHP’li seçmeni “çantada keklik” görüyor.

*Devlet Bahçeli’nin özellikle Ankara’da sanki biraz daha destek mesajları vermesi gerekiyor. Yani MHP’li seçmen daha güçlü bir işaret almalı.

*Her ne kadar “genel seçim” yapılmıyor olmasa bile şayet “İstanbul-Ankara” üzerinden denklem değişikliği gerçekleşirse bu sadece “iki şehrin” meselesi olarak kalmaz.

*Ve elbette Recep Tayyip Erdoğan faktörü ve onun “gerçek halk devrimleri” ile Türkiye’yi dönüştüren siyasi dehasının bu seçimlerde de en önemli çalışma olarak meydana çıkacak olması birçok şeyi değiştirecek.

*Devlet Bahçeli milletvekilliği seçimlerinde olduğu gibi yerel seçimlerde de herhangi bir pazarlık içine girmedi. Bu duruşu MHP’li seçmenlerin İyi Parti’ye geçişini yavaşlatacaktır.

* Meral Akşener’e ve bütün İyi Parti teşkilat mensuplarına FETÖ’cü diyemeyiz; lakin neredeyse tüm “iribaş FETÖ’cülerin” İyi Parti’yi desteklediğini de görüyoruz.

*Bu seçimde hiçbir belediye başkan adayı “çantada keklik” havasına girmemeli; zira şehirlerde ve ilçelerde alınacak oylar ile Türkiye’nin seçim haritasının rengi belli olacak.

*Nihat Zeybekci şayet İzmir’i alırsa tarihe geçer, Veysel Tiryaki ise Yenimahalle’yi alırsa tarihe geçer. Her ikisinin de güçlü potansiyelleri var.

*Her halükarda gözler İstanbul ve Ankara’da olacak. Görünen o ki CHP’nin adaylarının “çıtası” buraya kadar, daha ilerisi yok gibi; ancak Binali Yıldırım ve Mehmet Özhaseki’nin hâlâ söyleyecek sözleri var. İşte seçim sonuçlarını bu sözler belirleyecek. 

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;