GÜNCEL

Fuat Uğur : Cumhurbaşkanı Çerkeslerle buluşacak fakat büyük bir problem var

Tarih
13 Nisan 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Fuat Uğur

Önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile konuştum. Çerkesler için beklenen müjdeyi verdi. Geçen hafta sonu Van gezisinden dönerken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile uçakta konuşmuş ve bir an önce yapılması, gün belirlenmesi için talimat almış.

Cumhurbaşkanı’nın Çerkeslerle buluşmasıyla ilgili projeden söz ediyorum. Malum, daha evvel gerçekleşecekti ama araya Afrin harekâtı girmişti.

Buluşma Külliye’nin 2000 kişilik büyük salonunda olacak. Cumhurbaşkanı “Bu salon dolar mı?” diye sorunca Özhaseki “Ne demek efendim, değil 2 bin, isterseniz 22 bin kişi gelir oraya Çerkesler” demiş.

Ben de mutlu oldum bir Çerkes olarak. Sordum, Mehmet Bey yüzde 25 oranında Çerkesmiş.

Lâkin ortada büyük bir problem var.

Hatırlayacaksınız belki, geçen yıl 16 Kasım tarihinde(*) Çerkeslerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Külliye’de buluşmasıyla ilgili hızlı bir çalışma yapıldığını yazmıştım. Ancak Kayserili Çerkes iş adamı Oğuz Berk ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu’nun yürüttüğü bu çalışma başlar başlamaz kesintiye uğratıldı. Çerkes dernekleriyle AK Parti’li Çerkes milletvekilleri işe karışınca herkes birbirine girdi.

Nedenlerini yazmayacağım çünkü hayli üzücü ve yakışık almayan davranışlar sergilendi.

Önceki yazımda da belirtmiştim. Sonuçta Bakan Mehmet Özhaseki olaya el koydu ve toplantılar başladı. Acaba süreç işliyor muydu diye sormak için Bakan Özhaseki’yi aradığımda aldım beklenen haberi yukarıda yazdığım gibi.

Anlaşmazlıklar giderilmiş uzlaşmaya varılmıştı.

Mehmet Bey “Katılımcı Çerkes dernekleri, Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Başkanı Yaşar Aslankaya’nın Çerkesler adına konuşması ve Cumhurbaşkanı’na plaketleri takdim etmesi konusunda uzlaştılar” dedi.

Şaşırdım. Sayın Özhaseki’ye de söyledim sebebini. CHP tandanslı bir federasyon olan, iktidar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtlığıyla bilinen KAFFED’in Genel Başkanı Yaşar Aslankaya’nın konuşması uzlaşma bakımından “güzel bir davranış”tı ama RİSK değil miydi? Bakan, bana ortak bir metin üzerinde anlaşılacağını bunun dışına çıkılmayacağını ifade ettiyse de ben yine kaygılarımı dile getirdim.

 

CHP İLE ÇERKES ÇALIŞTAYI

Neyse bu konuşma üzerinden daha birkaç saat geçmeden KAFFED’in internet sitesinden 8 Nisan 2018 tarihli bir haberi(**) gördüm.

Cumhurbaşkanı ile buluşmada konuşmayı yapacak olan Yaşar Aslankaya başkanlığında toplanan KAFFED Yönetim Kurulu, CHP ile 5 Mayıs Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenecek ÇERKES ÇALIŞTAYI hakkında görüşmüşlerdi.

İlginç olan şu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan romanlarla buluşma düzenledi, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Romanlarla bir toplantı yaptı. Şimdi Cumhurbaşkanı Çerkeslerle buluşmanın startını verirken bakıyorsunuz bu organizasyona sızarak başrolü kapan KAFFED, CHP ile bir Çerkes Çalıştayı düzenliyor.

Çok acayip doğrusu. Sonra başka haberler de gözüme çarptı. KAFFED’in 21 Mayıs’taki Çerkes Sürgününü anma etkinlikleri için CHP’li belediyelerle ve İyi Parti ile yaptıkları iş birliklerine dair haberlerdi bunlar.

Çerkeslerle buluşma için yapılan toplantılara katılan Çerkes Dernekleri Federasyonu ile diğer dernekler de güçlü bir kitlesel tabana sahip olmalarına rağmen KAFFED temsilcisi Yaşar Aslankaya “Ben konuşmacı olursam KAFFED katılır, yoksa katılmayız” şartını dayatmıştı.

 

YA BİR TROLLÜK YAŞANIRSA

 

Konuşurken anladım ki Sayın Özhaseki de KAFFED’in Çerkesleri en çok temsil eden sivil toplum kuruluşu olduğuna inanıyordu. Oysa bu algı yanlıştı. KAFFED önceki yazımda da belirttiğim üzere AK Parti’ye oy veren büyük muhafazakâr Çerkes kitlesini tamamen dışlamış, sadece CHP’lilerin bir kısmını ve HDP’ye oy verenleri temsil etmekteydi. Oğuz Berk’in bu toplantıyı düzenlemesini istemeyen AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis Atçı’nın bu buluşma için devreye soktuğu KAFFED’in Kayseri şubesinin yönetiminde de, KAFFED Genel Merkezi’nde de HDP’li isimler olduğu bilinmekte. Misal, KAFFED genel merkez yöneticisi Metin Kılıç HDP’nin Bursa’dan ikinci sıra milletvekili adayıydı.

Bu buluşma Çerkesler için çok önemli. Orada bir ilk gerçekleşecek ve AK Parti’nin yıllarca iletişim danışmanlığını yürüten, kendisi de bir Adige(Çerkes) olan 15 Temmuz şehidimiz Erol Olçok’un adına, ailesine onur ödülü verilecek.

Bu yüzden doğru kişilerle, doğru derneklerle yapılmalı.

Eğer Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Külliye’de Çerkeslerle o büyük buluşmasında konuşmacı olarak sahneye çıkacak isim yüzünden bir trollük yaşanırsa bunun altından kimse kalkamaz. Benden söylemesi.

Türkiye
12 Nisan 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hsyn

    14 Nisan 2018 12:28
    0 0
    kim bilir belki gül ile özhaseki el altından anlaşmışlardır REİS i tongaya düşürmek için bir kayseri li olarak ikisinden de her şeyi beklerim
  • hursit dilaver

    13 Nisan 2018 18:12
    1 0
    CHP de trolluk yapacak kafa yoktur. ancak işin içine FETÖ girerse bunlar, başta CHPye 5 tur bindireceği gibi bizm AKPllere de 2 tur bindirir. onun için çok akıllı olmak lazım. çerkezleri FETÖ kullanır ve CHP tandasdlı dernek başkanına da dikkat edin. FETÖcülerin takibine alınmıştır zaten. külliyede bir rezalet çıkarır bunlar aman dikkat.DHKPCye de burada rol verilebilir.biri çıkar edirne mapusundan selam da getirir.
  • Musa

    13 Nisan 2018 06:07
    2 0
    Chp tandansli her stk'ya şüpheyle bakmakta fayda var. Çerkesleri tarihini tanıyan ve sahip çıkan chp ideolojisinden arınık stk'lar temsil etmeli. Üç beş ideolog için o toplumun büyük kesimi küstürülmemeli.
  • Filiz Kaplan

    13 Nisan 2018 00:50
    1 0
    Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Programına İlişkin Yayınlanan Çarpıtma Yazı Hakkında Açıklama http://www.kaffed.org/haberler/federasyondan/item/3535-cumhurba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-k%C3%BClliyesi-program%C4%B1na-ili%C5%9Fkin-yay%C4%B1nlanan-%C3%A7arp%C4%B1tma-yaz%C4%B1-hakk%C4%B1nda-a%C3%A7%C4%B1klama.html
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;