DÜNYA

Fahrettin ALTUN : İran’daki olaylara nasıl bakmalı?

Tarih
03 Ocak 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Fahrettin Altun
 Bakıyorum İran'daki iç karışıklıklar bazılarımızda bir tür "oh olsun" tepkisi uyandırıyor. Fevkalade yanlış, fevkalade sakıncalı bir tutum bu. İran'ın 2010 sonrasındaki politikalarını eleştirmek başka bir şey, dış güçlerin İran'ı dizayn etme çabasına destek olmak başka bir şey.

Güney sınırımızda üç ülke var. Suriye, Irak ve İran. Önce Irak parçalandı, sonra Suriye. Şimdi de İran parçalanmak isteniyor.
Esasında hedef, sessiz sedasız bir yönetim değişikliği meydana getirmek.
Ancak bunun olmayacağını, eğer bir sokak kalkışmasıyla yönetim değişikliği meydana gelirse bunu kanlı bir iç savaşın izleyeceğini hepimiz biliyoruz. Bunu bu kirli operasyonun arkasında yer alan güçler de biliyor.
İran'da yaşananlar bölgeyi istikrarsızlaştırma projesinin bir ürünü. İran'da ortaya çıkacak bir iç savaş doğrudan bize maliyet üretir. İsrail'e ise son derece geniş bir manevra alanı açar. Ötesi yok.
2010'dan bu yana birileri kendi kurmadığımız oyunlara bizi dahil etmek istiyor.
"Oyuna dahil etmek" dediysem, bizi sahaya sokmadan kenarda tutuyor, ama nasılsa o oyunun galibi olacağımıza bizi ikna etmeye çalışıyorlar. Suriye'de ilk dönemde olan buydu. Kuzey Irak'ta da az kalsın aynı senaryo hayata geçecekti. Şimdi İran'da benzer bir oyun oynanıyor. Bu oyunu biz kurmadık. Kimin kurduğunu biliyoruz. Ve bu oyun bize zarar getirecek bir oyun. O yüzden bir kere daha bu oyunu bozmak zorundayız.
Ayrıca bugün Türkiye, İran ve Rusya'nın bölgede geliştirdiği işbirliğinin ne denli somut sonuçlar ürettiği ortada. Bu durumda Türkiye neden İran'ın ve bölgenin istikrarsızlaştırılması projesine destek versin.
Bir de lütfen şunu unutmayalım. Türkiye bir kabile devleti değil. Bu ülkenin dış politikası güttüğü kan davalarına göre de şekillenmiyor.
Türk dış politikası çok şükür ki realist bir perspektifle hareket ediyor.

Sabah
3 Ocak 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;