GÜNCEL

Dilek Güngör : Arpası kesiliyor başkana bir haller oluyor

Tarih
01 Şubat 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Dilek Güngör

Sanki seralar tamamen yerle bir oldu, bahçeler söküldü, tarlalar yandı bitti kül oldu. Hadi şimdi hortumdan dolayı Türkiye'nin tarım deposu Antalya'da sıkıntı yaşanıyor onu anladık. 1 aydır fırtına, yetersiz güneşlenme, yağmurlar nedeniyle mahsulün çiçek dökmesi ve soğukların ürünü yakmasıyla bir nebze üretimin azaldığını da kabul ediyorum. Ama Antalya'nın halcisinde bir haller var!
Yaş-meyve sebzecilerin komisyoncusu Nevzat Akcan'ın açıklamalarına hemen hemen her gün bir yerlerde rastlıyorum. Geçen sene de aynıydı, bu yıl da… Vallahi onu dinlesek, ülkede kıtlık çıkacağını zanneder, balkonlara sera kurup meyve-sebze yetiştirmeye başlarız.
Ya "Geçmiş olsun artık ucuza ürün yok", ya "Mayısta ayvayı yediniz, birçok üründe sıkıntı yaşanacak", ya "Patlıcan-biber marketten çıktı devamı da gelecek" demeye getiriyor.

***

Gerçekten bu kadar vahim bir tablo mu var derseniz…
Hayır öyle bir şey yok. İnanmayan, Antalya halindeki meyve-sebze üreten çiftçileri arasın. Kimse komisyoncu başkan kadar 'bittik, mahvolduk' edebiyatı yapmıyor. Herkes mevsimsel sıkıntıyı atlatınca işlerin normale döneceğini söylüyor.
O halde başkanın derdi ne?
Vallahi komisyoncunun açıklamalarının kronolojisine baktım. Hükümet ne zaman Hal Yasası'yla ilgili ciddi adımlar atılacağını söylese, komisyoncu başkan arpasının kesileceğini anlayıp, muhalefete başlamış. Aklı sıra bir bardak yağmurda fırtına koparmaya çalışıyor (!)

***

Niye mi böyle davranıyor?
Çünkü, Hal Yasası çıkarsa Nevzat Akcan gibilerinin 'tatlı' kârları azalacak da ondan… Antalya'da toptancıların yüzde 12 komisyonu var. Bundan vergi veriyoruz filan demeye de kalkmasınlar. Çünkü yüzde 4 KDV'yi de çiftçiye yüklüyorlar. (Çiftçi de ne yapsın garibim. Malını komisyoncu üzerinden sattığı, banka kredi vermeyince onların vereceği çeklere gebe kaldığı için ses çıkaramıyor.) Kalan yüzde 8'den 2'sini işletme giderlerine ayırdıklarını düşünün. Ellerine kalan para temiz yüzde 6.
Yeme de yanında yat!
Şimdi Hal Yasası çıkarsa bu komisyon işleri öyle tutturabildiğine olmayacak ya... Tatlı kârlar yüzde 3-4'e düşecek ya… Bunların telaşı da karamsarlığı da muhalefeti de bundan…

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;