GÜNCEL

Ardan ZENTÜRK : Barzanistan tamam şimdi Bayıkistan mı?

Tarih
27 Ağustos 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Ardan Zentürk

Başkan Trump“Suriye’deki askerimi çekiyorum” diyerek ortalığa döküldüğünde alarm zilini şöyle çalmıştım (1): 

“ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’den 6 Aralık’ta gelen açıklamalar, “Rojava” diye adlandırılan PKK-PYD işgal bölgesini “uçuşa yasak bölge” ilan etmeden Amerikan askerlerinin çekilmeyeceğini gösteriyor.  

Jeffrey, “(Irak’ın kuzeyi için A.Z) Kuzey Gözleme Harekatı’nın 13 yıl süren başarısını hatırlatmam gerekir” lafıyla dikkat çekti. Saddam’ın Irak’ın kuzeyine dönük gücünü kıran o harekat, Türkiye’nin onayı ile gerçekleşti, bugünkü Kürt Otonom Yönetimi’nin temeli de o yıllarda atıldı.  

Belli ki, Amerika-İngiltere-Fransa hattı, benzer senaryoyu bugün Türkiye’nin “Fırat’ın doğusu” olarak adlandırdığı alan için ısıtmaktadır. Hedefi, yalnız Türkiye’nin değil, yakın gelecekte İran’a bağlı Hizbullah ve Baas rejimi güçlerinin aynı bölgeye müdahalesini önlemektir.  

Irak’ın kuzey ve güneyinde Saddam’ın elini kolunu bağlayan uçuşa yasak bölge uygulamaları Birleşmiş Milletler kararı olmadan, ABD+İngiltere+Fransa güçleri tarafından fiilen uygulanmıştı.”

Merhum Özal’ın, ABD’ye hayli güvenerek başlattığı, 1991-2003 arasında süren “36. paralel uçuş yasaklı” uygulamanın Irak’taki sonucunu biliyoruz. Saddam’dan korunan bölgede bir uydu devlet yapılanması doğduğunu, buraya ABD ile birlikte İsrail’in de yerleştiğini, ABD müttefiki PKK’nın da Türkiye’ye karşı bu bölgede mevzilendiğini yaşadık.

Farklı bir durum olsaydı, ne işi var Mehmetçik’in bugünlerde Pençe Harekatı ile oralarda?

Haklı olarak şöyle bir kaygı taşıyoruz: 1990 itibariyle ABD (haliyle İngiltere ve İsrail ile) birlikte sürdürdüğümüz ve Meclis’te, Irak Tezkeresi’nin 1 Mart 2003’te “reddiyle” kırılan o politika karşımıza Barzanistan’ı çıkardı!

Ya, “dost ve müttefik” olarak tanımlamakta –nedense- ısrar ettiğimiz ABD ile bu kez Suriye’de çıktığımız “koridor yolculuğu” karşımıza Bayıkistan’ı dikerse?

Haksız bir soru mu, hayır!

Trump, Aralık 2018’de Suriye’den çekileceğini açıklamıştı, “çekilecek” denilen ordu şimdi bizimle masaya oturmuş PKK’nın “Rojava” dediği kantonun geleceğini garanti altına almak için pazarlık yapıyor!..

fıratın doğusu ile ilgili görsel sonucu 

Bölgede masa yok, cephe var

Başkan Erdoğan Türkiye’nin Ortadoğu masasında güçlü bir yeri olduğunu ifade ediyor, doğrudur. Ama o da en az benim kadar biliyor: Ortadoğu’da henüz masa yok, sürekli güçlenen bir cephe var.

Cephede güçlüyseniz, ileride kurulacak masada (ne zaman?) bir yeriniz olacaktır, Evanjelik-siyonist plan Türkiye’nin parçalanmasını hedefliyor, bu masada asla rahat edemeyeceğiz, bilin. 

Türk-Amerikan subayların bir helikopterde sınır boyumuzda keşif gezisi yapması, Ankara’da kimi rahatlatır bilemem ama aslında bir anormalitedir.

PKK’yı binlerce TIR silahla beslemiş bir ordunun elindeki yol haritası Türkiye’nin bekasına ağır darbeyse, onunla saatler boyu aynı helikopterde uçsanız ne olur?

 

Rusya’nın kendine gelmesi ön koşuldur

Putin’in, Kırım ilhakı kararından sonra karşılaştığı ağır küresel baskıyı hafifletmek için nasıl panik halinde Türkiye’ye geldiğini ve kendisine “komşuluk hukukuyla” davranan Erdoğan’la karşılaşmasını iyi hatırlaması gerekir. 

Türk Akımı projesi, ABD-AB hattına Türkiye’nin Rusya ile birlikte verdiği net mesajdır. 

Bence yarın Erdoğan’ı çok iyi dinlemesi, Rusya’nın bölgedeki bekası açısından önemlidir.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;