GÜNCEL

Üçlü zirveden ilk görüntüler

Tarih
10 Mart 2022
İzlenme
Kişi

Rusya-Ukrayna savaşı 15'inci gününe girdi.

Taraflar bakanlar düzeyinde Antalya'da düzenlenen kritik zirvede ilk kez bir araya geldi.

TARİHİ GÖRÜŞME

Tarihi Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı kapsamında Rusya ve Ukrayna'nın dışişleri bakanları Sergey Lavrov ile Dmitro Kuleba görüşüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında saat 11.25'te başlayan toplantı objektiflere yansıdı. Görüşmeler devam ederken, dünya zirveden çıkacak sonucu merakla bekliyor.

SALDIRILAR 24 ŞUBAT'TA BAŞLADI

ABD ile NATO'dan güvenlik garantileri alamadığını gerekçe gösteren Rusya, Ukrayna'nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu ve "soykırım suçu işlediğini" iddia etmiş, ardından 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarına kapsamlı askeri saldırılar başlatmıştı.

SON GÖRÜŞMEDE ATEŞKES KARARI ALINDI

Devam eden saldırılar nedeniyle yaklaşık 2 milyon vatandaşın komşu ülkelere göç ettiği Ukrayna'da sivillerin kaçışı sürüyor.

Rusya-Ukrayna savaşının durdurulması amacıyla taraflar Belarus'ta 3 tur müzakere yapmış ancak anlaşmazlıklar devam etmişti. Son görüşmede sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes kararı alınmıştı.

TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUK ÖNERİSİ

Türkiye, gerek savaşın öncesinde gerek saldırıların başlamasının ardından taraflar arasında diyalog yoluyla çözüme varılması için arabuluculuk önerilerinde bulunmuştu.

Bu girişimler kapsamında iki ülke, dışişleri bakanlarının Türkiye'nin arabuluculuğunda Antalya Diplomasi Forumu'nda bir araya gelmesini kabul etmişti.

DÜNYANIN GÜNDEMİ ANTALYA ZİRVESİ

Söz konusu zirve, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. New York Times gazetesi, 24 Şubat'ta savaşın başlamasından bu yana iki ülke arasındaki en üst düzey görüşmenin yapılacağını yazdı.

"KALICI ATEŞKES İÇİN KAPIYI ARALAYABİLİR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün yaptığı açıklamada, toplantının "kalıcı ateşkes için kapıyı aralayabileceğini" söylediği kaydedildi.

 

İLK ÜST DÜZEY TOPLANTI

Reuters, Ukraynalı mevkidaşıyla görüşmek üzere, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye'ye gittiğini duyurdu.

Zirvenin, yaklaşık iki hafta önce başlayan Rusya-Ukrayna savaşından bu yana iki ülkenin üst düzey diplomatları arasındaki ilk toplantı olacağına dikkat çekildi.

 

34 ÜLKEDEN GAZETECİLER TÜRKİYE'DE

Zirveyi aralarında Rusya, Ukrayna, ABD, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail, Japonya, Hollanda gibi ülkelerin yer aldığı 34 ülkeden ve Türkiye'den 330'un üzerinde gazeteci takip edecek.

ÖNLEMLER ARTIRILDI

Otelin çevresinde geniş güvenlik önlem alındı, drone için ise sinyal kesiciler yerleştirildi.

Zirvenin yapılacağı otelde konaklayacak Rus heyetin kalacağı otelin villasında da önemli önlemler alındı. Camları kurşun geçirmez ve demir parmaklıkla çevrili villa 3 katlı ve 4 bin metrekarelik bir alana sahip.

ZİRVENİN YAPILACAĞI SALONLA İLGİLİ AYRINTI

Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba arasındaki üçlü toplantı için, 2015'te G-20 Zirvesi'nde ABD'nin eski Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi dünya liderlerinin ağırlandığı salon seçildi.ÇAVUŞOĞLU, LAVROV VE KULEBA İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ayrı ayrı görüştü.

Görüşmeler, Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da gerçekleştirilecek Rusya-Türkiye-Ukrayna üçlü dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yapıldı.

 

(Ensonhaber)

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;