DÜNYA

Tarihin en büyük grevi olacak! İşgalci İsrail'e destek veren Starbucks'ta çalışanlar işi bırakacak!

Tarih
14 Kasım 2023
İzlenme
Kişi

Filistin'e 39 gündür gece-gündüz demeden ölüm yağdıran İsrail terörüne destek veren Starbucks'ta çalışanlar şimdiye kadarki en büyük grevlerini gerçekleştirmeyi planlıyor. Kahve şubelerinde görev alanlar dünyaca ünlü şirketi, örgütlenme kararı alan Starbucks noktalarında çalışanlarla adil müzakere yapmayı reddetmekle suçluyor.

GREV ŞİRKETİN ÖNEMLİ BİR ETKİNLİĞİNE DENK GETİRİLDİ 

Dünyanın tüm şubelerinde yüzlerce işyerinde binlerce çalışan Perşembe günü bir günlük iş bırakma eylemi yapacak. Grev, Starbucks'ın tatil temalı yeniden kullanılabilir bardaklar dağıttığı popüler bir promosyon etkinliği olan şirketin Kırmızı Bardak Günü'ne denk getiriliyor. Sendika, Starbucks'ın bu tür promosyonlar sırasında özellikle zahmetli olan personel ve zamanlama gibi konularda iyi niyetle müzakere etmeyi yasadışı bir şekilde reddettiğini ifade ediyor. 

SENDİKA: ÖNCE YASA DIŞI İHLALLERİ KABUL EDİN 

Starbucks ise gönderdiği bir e-postada adil bir şekilde müzakere etmeyi reddeden tarafın sendika olduğunu söyledi. İki taraf birçok mağazada, çalışanların video konferans yoluyla katılmalarına izin verilip verilmemesi de dahil olmak üzere toplantıların temel kuralları konusunda anlaşmazlığa düştü.Pazartesi günü kahve zinciri, sendikanın sözleşme görüşmeleri için bir araya gelmeyi kabul etmesinin üzerinden aylar geçtiğini öne sürerek, sendika Starbucks'ın işçilerin haklarına yönelik yasadışı ihlalleri kabul etmedikleri sürece görüşmeyi reddettiğini iddia etti.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNE YANAŞILMIYOR 

Starbucks sessizliğini bozduWorkers United, yaklaşık iki yıl önce Buffalo, New York'ta elde ettiği dönüm noktası niteliğindeki örgütlenmeye başlayarak, Starbucks'ın ABD'de şirket tarafından işletilen yaklaşık 9 bin mağazasından 350'den fazlasında seçimleri kazanmıştı.Ancak sendikanın yayılma hızı büyük ölçüde yavaşladı ve bu mağazaların hiçbiri şirketle toplu iş sözleşmesi imzalama seviyesine yaklaşamadı. 

ŞİRKET ALEYHİNE 100'DEN FAZLA ŞİKAYET VAR 

ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'nun bölge müdürleri şirket aleyhine 100'den fazla şikâyette bulunarak mağaza kapatma, aktivistleri işten çıkarma ve sendikanın örgütlendiği mağazalarda adil müzakere yapmayı reddetme gibi yasadışı sendika karşıtı taktikler uygulandığını iddia etti. Kurum, sendikalaşan ilk iki mağazada şirketin "anlaşmaya varma niyeti olmadan pazarlık yaptığını" öne sürdü. Grevdeki işçiler 16 Kasım'da sendikasız kafeleri ziyaret ederek diğer baristalarla çabalarına katılmaları konusunda görüşmeyi planlıyor.

 


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;