GÜNCEL

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov bir araya geldi

Tarih
16 Mart 2022
İzlenme
Kişi


Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat günü başlayan savaş üzerine taraflar arasında ateşkesin sağlanması için tüm imkanlarını seferber ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından birçok liderle peş peşe görüşmeler yapılırken, geçtiğimiz günlerde de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun başkanlığında Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Rusya ve Ukrayna'nın dışişleri bakanları bir araya getirildi.

Bu kapsamda son olarak ise Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna'yı ziyaret etme kararı aldı.

Sabah saatlerinde yola çıkan Çavuşoğlu'nun ilk durağı Moskova oldu.

İLK GÖRÜŞME SERGEY LAVROV'LA

Çavuşoğlu, burada Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

İki isim, heyetler arası görüşme öncesinde basın toplantısı düzenleyerek Ukrayna ile ilgili açıklamalar yaptı.

LAVROV: GÖRÜŞMELER SEMBOLİK ANLAM TAŞIYOR

Antalya'daki görüşmenin ardından yeniden bir araya gelmenin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Sergey Lavrov, "Özellikle uluslararası gündem hızlı değişirken bu görüşme çok önemli. Hem bugünkü görüşme hem diğer seviyelerde yapılan görüşmeler sembolik bir anlam taşıyor. Bundan 101 yıl önce 16 Mart tarihinde, 1921 yılında Sovyetler Birliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında dostluk ve kardeşlik anlaşması imzalanmıştı. Bugün görüşmemiz gereken en önemli konu Ukrayna konusudur." dedi.

"TÜRKİYE'NİN DENGELİ TUTUMU ÇOK ÖNEMLİ"

Ukrayna ile ilgili birtakım görüş ayrılıkları olduğunu dile getiren Lavrov, "Ukrayna ile ilgili bir takım görüş ayrılığımız var. Bunu kimseden gizlemiyoruz. Günümüz şartlarının gerektirdiği ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda yine de tutarlı bir duruş sergilemeye çalışıyoruz. Türkiye’nin bu konudaki dengeli tutumu bizim için çok önemli. Ayrıca Ankara’nın Montrö Sözleşmesi'nin gerekliliğini yerine getirmesine büyük önem veriyoruz. Ukrayna meselesinin yanı sıra Suriye, Libya ve Afganistan gibi konularda da görüş alışverişimiz olacak. İkili gündemimiz çok yoğun. İkili gündemle ilgili bir sonraki toplantı Türkiye’de yapılacak olan 9. Yüksek Düzeyli İş Konseyi Toplantısı'nın gündemini ve tarihlerini görüşeceğiz." diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: DÜRÜST BİR ARABULUCULUK SÜRDÜRDÜK

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna krizinde başından beri net bir tutum sergilediğini söyleyen Çavuşoğlu ise "Türkiye dengeli, objektif, haktan ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük." ifadelerini kullandı.

"BARIŞÇIL ÇÖZÜM İÇİN ÇABALAYACAĞIZ"

Sınama ve zorlanmaların olduğu dönemde diplomasinin daha önemli hale geldiğini belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Antalya'ya gelip üçlü görüşmeye katıldığınız için teşekkür ediyorum. ADF için verdiğiniz destek için ayrıca teşekkür ediyorum Bu krizin barışçıl şekilde sonuçlanması için çaba sarf edeceğiz. Dürüst bir arabuluculuk rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Bu doğrultuda Montrö Sözleşmesi'ni uygulayacağımızı açıkça söyledik. 4 tane Rus gemisinin geçmemesi yönündeki kararınızı memnuniyetle karşıladım. Bugüne kadar ikili ilişkilerimizin yanında bir sürü zor dosyada Rusya ile çalıştık. Bugün bu çalışmalarımız çerçevesinde bir masa etrafındayız. İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş. Güveniniz için teşekkür ediyorum."

SONRAKİ ROTA UKRAYNA

Çavuşoğlu, buradaki temaslarının ardından Ukrayna'ya geçecek ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşecek.

 

(Ensonhaber)

 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;