GÜNCEL

Kabil Havalimanı dışında patlama meydana geldi

Tarih
26 Ağustos 2021
İzlenme
Kişi

Taliban'ın kontrolüne geçen Afganistan'da sıcak dakikalar yaşanıyor.

Başkent Kabil'deki havalimanında havaya ateş açıldığının belirtilmesinin ardından, bu kez Kabil Havalimanı dışında patlama meydana geldi.

HAVALİMANI ÇEVRESİNDE ŞİDDETLİ PATLAMA

Patlamanın ardından bölge yoğun dumanla kaplandı. BBC, ilk patlamadan sonra ikinci patlamanın yaşandığı bilgisine yer verdi.Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, yaralı Afganların el arabalarıyla taşındığı, bazılarının da yürüyerek bölgeden uzaklaştığı görüldü.

EN AZ 13 ÖLÜ

Al Jazeera'nin Taliban yetkilisine dayandırdığı haberinde, en az 13 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Yaşamını yitirenlerin arasında yabancılar ve çocukların bulunduğu, Taliban mensuplarından yaralılar olduğu aktarıldı.

YARALILAR ARASINDA ABD'Lİ PERSONEL VAR

CNN International'ın üç ABD'li yetkili ve konuyla ilgili bir kaynaktan aktardığına göre, patlamada yaralananlar arasında bazı ABD personeli bulunuyor.

"İNTİHAR SALDIRISI"

Havalimanı dışındaki patlamanın giriş kapılarından birinde gerçekleştiği belirtilirken, üç ABD'li yetkili, olayın intihar saldırısı gibi göründüğünü aktardı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaşananlar için "intihar saldırısı" dedi.

MSB: HASAR VE ZAYİAT YOK

Milli Savunma Bakanlığı, havalimanı dışında iki patlamanın meydana geldiğini, Türk birliğinde hasar ve zayiatın söz konusu olmadığını belirtti.

Açıklamada, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur." denildi.

PENTAGON'DAN PATLAMA AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, patlamayı doğruladı.

Kirby, "Şu anda kayıp olduğu belirsiz. Elimizden geldiğince ayrıntıları paylaşacağız." dedi.

BIDEN'A BİLGİ VERİLDİ

Bir Beyaz Saray yetkilisi, patlamanın ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın bilgilendirildiğini söyledi. Biden'ın, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Beyaz Saray'da toplantı halinde olduğu kaydedildi.

İNGİLTERE: OLAYA DERHAL MÜDAHALE İÇİN...

İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan, "Acil olarak neler olduğunu ve devam eden tahliye çabaları üzerindeki etkisini belirlemek için çalışıyoruz. Öncelikli endişemiz, personelimizin, İngiliz vatandaşlarının ve Afganistan vatandaşlarının güvenliği olmaya devam ediyor. Olaya derhal müdahale etmek için ABD ve diğer NATO müttefiklerimizle operasyonel düzeyde yakın temas halindeyiz." açıklaması yapıldı.

ALMAN ASKERLERİNİN DURUMU

Bir güvenlik kaynağı, Reuters'e verdiği demeçte, patlamada hiçbir Alman askerinin yaralanmadığını veya ölmediğini söyledi.

FRANSA: HAVALİMANI KAPILARINDAN UZAKLAŞIN

Fransa'nın Kabil Büyükelçisi David Martinon, sosyal medya hesabından, başka bir patlama riski nedeniyle insanları havalimanı kapılarından uzaklaşmaya çağırdı.

Martinon, "Tüm Afgan dostlarımıza: Havalimanı kapılarına yakınsanız acilen uzaklaşın ve siper alın." diye yazdı.

MACRON: KONTROLDEN ÇIKABİLİR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afganistan'daki durumun "son derece bozulduğunu" belirtti. Durumun kontrolden çıkabileceğini belirten Macron, dikkatli olunması çağrısında bulundu.

 

(Ensonhaber)

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;