SAĞLIK

Fahrettin Koca'dan 'maske' açıklaması

Tarih
01 Haziran 2021
İzlenme
Kişi

Vaka sayılarının düşmesiyle birlikte bugün itibarıyla kademeli normalleşmenin ilk adımları atıldı.

Bu kapsamda tedbirlerin esnetilmesi, maske zorunluluğu tartışmalarını da gündeme getirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise herkes tarafından merak edilen konuya değindi.

GÜÇLENDİRİLMİŞ AŞI UYGULAMASI

Yaz aylarında aşı uygulamasının yaygınlaşacağını söyleyen Koca, "Güçlendirilmiş bir uygulama bekliyoruz." açıklamasını yaptı.

"TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK OLUŞMALI"

Maskesiz günler için toplumsal bağışıklığı işaret eden Bakan Koca, "O nedenle aşılamanın yaygın yapılması önemli. Aşılamayı da biz haziran ve temmuzda yoğun bir şekilde yapmak istiyoruz. 120 milyon BioNTech var, artı Sputnik, Sinovac var. Toplumun en az yüzde 60'ı aşılandığında toplumsal bağışıklığın oluştuğunu biliyoruz. Bunun da haziran ve temmuzda sağlanabileceğini ümit ediyorum. Olması için yoğun bir gayret içindeyiz." diye konuştu.

"EYLÜL SONRASI DEVREYE GİRER"

Aşı olanların maske takmaması gibi bir uygulamaya geçilip geçilmeyeceğine ilişkin de konuşan Koca, "Yaygın aşılama yapılmadıkça biz maske takılmamasını önermiyoruz. Toplumsal bağışıklık oluştuktan sonra aşı olanların maske takma zorunluğu olmayabilir; fakat o, bağışıklıktan sonra. Erken dönemde biz halen bütün aşıların bulaşılırlığı önlediğinden emin değiliz. BioNTech aşısı için yüzde 90'ın üzerinde bulaşılırlığı önlediğini Uğur Hoca söylemişti; ama diğer aşılarla ilgili emin değiliz. Toplumsal bağışıklık oluşmadıkça kişisel tedbirlerin maskeyle devre dışı kalmasını önermiyoruz ama bu eylül sonrası devreye girer. Bu dönemde okullar, üniversite, yüksekokullar dahil olmak üzere normal hayata dönülmesini hedefliyoruz; aşılamayı sağlayarak." dedi.

"2 METRE MESAFEDE SORUN YOKSA TAKILMAYABİLİR"

2 metre kuralını hatırlatan Koca, "Birçok kimse yine maske takmak isteyecek. Özellikle birçok enfeksiyondan koruduğunu biliyoruz; ama bu tamamen kişisel bir tercihle söz konusu olacak. Şimdi de 2 metre mesafeyi koruyabiliyorsanız sahilde takmanız gerekmez. Ama evdesiniz, 2 metreyi koruyamıyorsunuz o zaman takmanız gerekecek." ifadelerine de yer verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı.

Türkiye, koronavirüs aşılama kampanyası çerçevesinde son olarak yurt genelinde 50 yaş ve üzerindekilerin aşılamasına başlarken, bu aşamanın ardından üçüncü basamağa geçilecek.

ÖNCE TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK

Koca, tam normalleşme konusuna değinirken, önce toplumsal bağışıklığın sağlanması gerektiğini vurguladı.

Yeniden normal hayata dönülmesi konusunda aşı takvimini işaret eden Bakan Koca, olumsuz bir durum yaşanmaması halinde sonbaharda tam normalleşmenin uygulanacağını söyledi.

"SONBAHARDA NORMAL HAYATA DÖNECEĞİZ"

Fahrettin Koca'dan 'tedbir' açıklamasıKoca, "Eylülde normal hayata dönmek istiyoruz, toplumsal bağışıklık yakalandıktan sonra aşı olanlar maske takmayabilir. Aşı takviminde aksama olmazsa, toplumsal bağışıklık yaz aylarında yakalanacak ve Türkiye sonbaharda normal hayata dönecek." diye konuştu.


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;