GÜNCEL

Enerji soygununu ifşa eden makaleler ses getirdi: EPDK harekete geçti!

Tarih
15 Ağustos 2022
İzlenme
Kişi

Devletin yerli ve yenilenebilir enerji konusunda verdiği desteği suistimal eden elektrik şirketleri son yapılan düzenleme ile hizaya çekilmiş oldu. 

EPDK yeni ihtiyaçlara cevap verecek ve sektörün gelişimini akamete uğratacak girişimleri engelleyen yeni bir düzenlemeyi daha karara bağladığını açıklayan Yılmaz,  Sektör temsilcilerinin de katkısı ile son şeklini alan yeni düzenleme önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe gireceğini bildirdi.

EPDK Başkanı Yılmaz’ın açıklamalarından ana başlıklar şöyle..

Sanayi Bölgesi dışında üretim tesislerine de elektrik verilecek!
Yeni düzenleme ile ilgili bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerde, organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesisi için yer bulamayan tüketicilerin başka dağıtım bölgelerinde, sanayi bölgeleri dışında tesis kurabilmeleri için aynı dağıtım bölgesi olması şartının kaldırıldığını açıkladı.

Yılmaz: “Örneğin bir sanayicimiz artık ister OSB içinde olsun ister dışında olsun başka bir dağıtım bölgesinde lisanssız üretim tesisi kurabilecek. Lisanslı veya lisanssız kojenerasyon tesisleri bulunan tüketiciler de belirli şartlar altında kojen santrali ile karşılayamadığı tüketimleri için lisanssız üretim tesisi kurabilecek” dedi.

EPDK Başkanı: “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu süreçte yerli ve yenilenebilir enerjiye verdiği destek bizim en büyük güvencemizdir. Bu düzenlememizle; ‘tüketim kadar üretim’ hedefinden sapan, mühendislik bilimine ve teknik gerçeklere aykırı olarak kurulu gücünü orantısız şekilde arttıran, gerçek tüketicilerin lisanssız üretim tesisi kurabilmeleri imkanını ortadan kaldıran, tüketim olmadan üretim yapmaya çalışan tesislerin satışa konu edilebilecek üretim miktarlarını belirledik. Düzenlememiz Cumhurbaşkanlığı kararı ve ilgili kanunun amacına sahada en iyi şekilde hizmet edecek.

Başkan Yılmaz yapılan eleştirlere cevap verdi
 

Konu ile ilgili özellikle sosyal medyada yer alan eleştirilere de değinen Başkan Yılmaz; şunları söyledi: 

“Bu eleştirilerin iki sebebi olabilir ya bilgi eksikliği ya da kötü niyet. Bu düzenleme birilerini rahatsız edebilir elbette. Ama kim bu birileri? Sektöre zarar veren, tarım üreticilerimizi, sanayicilerimizi, hayvancılıkla uğraşan tüketicilerimizi kullanarak, gerçekle bağı olmayan tüketim tesisi gücü oluşturarak hat ve trafo kaybına neden olanlar, tüketim yapmadan üretim yaparak tarım, hayvancılık ve sanayi üretimlerini akamete uğratanlar… Evet bunlara dur diyoruz.  Düzenlememizin amacı belli: Kendi tüketimi için üretim yapanların desteklenmesi. Gerçek tüketimi olan ve kapasite kısıtı nedeni ile üretim tesisi kuramayan tüketicilerin önünün açılması. Bakın biz kendi binamızda güneş panelleri kurduk. Tükettiğimiz enerji kadar üretiyoruz. İstiyoruz ki yurt çapında bir güneş seferberliği başlatalım. Bu seferberlikten sadece sektörümüz değil bütün Türkiye kazanacak. Ama rica ediyorum kimse kulaktan dolma bilgilerle düzenlememizin amacını saptırmaya kalkmasın.” 

Bedelsiz enerji tüketiciye indirim olarak yansıyacak!
Düzenleme ile tüketim miktarı kadar üretilen enerjinin tüketim oranına mahsuplaştırılacağını, bir tüketim miktarı kadar üretilen fazla enerjinin ise satışa konu edileceğini belirten Yılmaz: “Bu orandan daha fazla yapılan üretim ise bütün tüketicilerimize fayda sağlayacak şekilde ‘bedelsiz enerji’ olarak sisteme yansıyacak. Üretilen miktar yükseldikçe tüketicilerimizin faturaları da düşüş yönünde etkilenecek inşallah” dedi.

Gazeteci M. Tayyar Türkeş enerjide Soyguna şu sözlerle dikkat çekmişti


Türkeş, "Bakanlık 12 Mart 2022 Cumartesi günü, yanlış anlamadınız Cumartesi günü internet sayfasında bir duyuru yayınladı. 2021 yılında bütün kriterleri açıklanmış ve hatta 40 kuruş tavan fiyattan açık eksiltme ile ortalama 21,78 kuruştan ihalesi yapılmış olan 1000 MW güneş santralı ihalesi bir kenarda dururken, 30 Mart 2022 tarihinde yapılacak olan güneş santralı lisans ihalesinin teklif alma tavan fiyatını 95 kuruşa çıkardılar. Ve hatta eskalasyon formülündeki %48 olan döviz katsayını %60’a arttırdılar. Bunu da, Nükleer Kanununa sokuşturdukları sanayi kelimesinden dolayı kısıtlı olan güneş paneli arzı karşılığında talep arttı ve dolayısı ile yatırım maliyeti arttı gerekçesi olarak söylemeye başladılar. Yani, soyguna devam. Peki bu kadar lisanssız güneş santralı yapılacakta, elektrik ucuzlayacak mı? Veya kaliteli, kesintisiz elektriğe sahip olacakmıyız? Hayır, asla, asla, asla. Peki, neden bu santrallar yapıldığı halde elektrik ucuzlamayacak? Çünkü, kendi tükettikleri elektrikten geri kalan elektriği 1,56 TL ile 1,83 TL’den satın alma taahhütü verdiklerinden dolayı elektrik ucuzlamayacak. Bu fiyatlardan satın alınana elektriğin üzerine, dağıtım bedeli, dağıtım kârı, kayıp kaçak bedeli vs koyduğunuzda bakın bakalım elektrik ucuzlayacakmı? "

Bizde diyoruz ki; neden bu santralların fazla elektriğini 2021 yılında yapılan ihale bedelinden satın almıyorsunuz? Yani maksimum 40 kuruştan. Bunu yapmazlar, çünkü 6446 ve 5346 sayılı Kanunların değişmesi gerektiğini söylüyorlar. O zaman değiştirin diyoruz, yok şimdi savaş var bununla mı uğraşacağız diyorlar. Neden böyle diyorlar biliyormusunuz? Eski cumhurbaşkanı çocukları, eski bakanlar, eski ve hali hazır milletvekilleri, bazı uyanık sanayiciler ve hatta bürokratlar, 50 watt ampul için 1 milyon watt santral kurup, fazla elektriklerini 2 TL’den satarak bu milletin üzerinden fazladan 1,5 milyar dolar para kazanıp bölüştükleri için.  Fakir fukara millet çalışsın, bunlar kazansın diye. Bütün bunların asıl amacı, milleti pahalı elektrik ve gaz kullandırarak galeyana getirip, seneye yapılacak seçimlerde Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı kışkırtmaktır. Peki, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu işlerden anlayan bir tane bile baş danışmanı veya danışmanı yok mu? Varsa ne iş yaparlar?

Gazeteci Türkeş EPDK'nın içindeki kritik yapıyı şu ifadelerle deşifre etmişti

Gazeteci TürkeşEPDK’nın kendisini teslim ederek elektrik tarifesi üzerinden milletin soyulmasına nasıl çanak tuttuğu konusuna. Bu dağıtım bölgelerinin sahiplerinin çok güçlü bir lobileri var. İşte EPDK’da bu lobiye kendisini teslim ederek, tarife üzerinden milleti soydurmaktadır.
Nasıl mı? Hani, hem EPDK hem de Sayın Bakan “dağıtım şirketlerinin kârı yüzde iki virgül otuz sekiz” diye anlatıyorlardı ya; bizde bunların söyledikleri üzerinde bir hesap yaptık.

Örnek olarak, dağıtım özelleştirmesi için 2010 yılında 940 milyon dolar yatırıp, yatırdığı parayı ON YILDA GERİ ALDIĞINI İDDİA ETTİĞİMİZ, Uludağ Elektrik Dağıtım Bölgesini yabancı bir fona satan LİMAK üzerinden bir hesap yaptık.


Hesap şu: LİMAK’ın sattığı elektrik fiyatı ile sattığı elektrik miktarını çarptık. Bu gelirin, yüzde iki virgül otuz sekiz kârını hesapladık. Çıkan sonuç şu: LİMAK’ın bir yıllık kârı 42 milyon dolar. Bunu, özelleştirme bedeli olan 940 milyon dolara böldük.

Basit geri dönüş süresinin 22 sene olduğunu hesapladık. Devir bedelinin yatırıldığı zamanki paranın satın alım gücünün yirmi senelik giderini de en az 4 yıl hesapladık. Ettimi 26 yıl. Peki; bu dağıtım bölgesi otuz yıllığına özelleştirildi.

Yani, LİMAK yatırdığı parayı 26 yılda geri alacak, geri kalan son 4 yılda elde edeceği 165 milyon kâr ile yetinecek mi diyorsunuz bu millete Eyyy EPDK. LİMAK 940 milyon dolar parasını %5 faize yatırsa 30 senede parası iki milyar üç yüz elli milyon dolar olurdu. Ne anlatıyorsun bize EYYY EPDK..."

Gazeteci Muhammed Tayyar Türkeş'in enerjide soyguna dair yazıları:

Muhammed Tayyar Türkeş: Enerji bürokrasisi ülkeyi teslim aldı

 

Muhammed Tayyar Türkeş: Enerjideki Haramiler

 

Muhammed Tayyar Türkeş: Enerjide soyguna devam

 

Muhammed Tayyar Türkeş: Enerjide soygun için Bakan olmaya gerek yok

 

Muhammed Tayyar Türkeş: Milleti soyanların hukuk kılıfı..

 

Muhammed Tayyar Türkeş: SOYGUN VAAAAAAAAR

 

Muhammed Tayyar Türkeş: ENERJİDE BALLI BÖREKLİ SOYGUNA DEVAM

 

Muhammed Tayyar Türkeş: EPDK KAPATILMALI

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;