GÜNCEL

Corona virüste son durum: 120'den fazla ülkede ölü sayısı 4 bin 700'ü geçti

Tarih
13 Mart 2020
İzlenme
Kişi

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip corona virüs şu ana dek 120'den fazla ülke ve bölgeye yayıldı. Corona virüs dünya genelinde 126 bini aşkın kişiye bulaşırken 4 bin 700'den fazla kişi hayatını kaybetti. "Türkiye'deki ikinci corona virüs vakası" açıklamasını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptı. Koca, vakayı, "İlk hastamızın, tanı konur konulmaz takibe alınan çevresinden" ifadesiyle duyurdu. Avrupa'da Corona virüs bilançosu da artıyor. İtalya'da hayatını kaybedenlerin sayısı 1016'ya yükselirken İspanya'da da bir günde en yüksek olüm sayısı bildirildi. Ülkede corona virüsten ölenlerin sayısı 84'e yükseldi. İngiltere'de can kaybı 10'a çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro geçtiğimiz hafta bir görüşme gerçekleştirmişti. O görüşmenin ardından Bolsonaro'nun heyetinde olan Fabio Wajngarten'in corona virüs testleri pozitif çıktı.

 

İTALYA'DA 1016 ÖLÜM

İtalya'da yeni tip coronavirüsten (Covid-19) ölenlerin sayısı 189 kişi artarak, 1016'ya yükseldi.

Ülkede, üç hafta önce görülmeye başlayan Covid-19 nedeniyle bilanço ağırlaşmaya devam ediyor.

Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, başkent Roma’da günlük düzenlediği basın toplantısında, ülke genelindeki Covid-19 vakalarına ilişkin son durumu paylaştı.

Ülkede mevcut vaka sayısının 12 bin 839'a çıktığını aktaran Borrelli, bu sayıya ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde, virüs bulaşanların toplam sayısının 15 bin 113 olduğunu bildirdi.

Borrelli, ölü sayısının düne göre 189 kişi daha arttığını ve toplam sayının 1016'ya çıktığını açıkladı.

Ülkede, Covid-19 acil durumunun başladığı 21 Şubat’tan bu yana ölenlerin yüzde 98’inin 68 yaş üstü olduğunu kaydeden Borelli, 1153 kişinin de yoğun bakımda tedavi gördüğünü aktardı.

Borrelli, dün 1045 olarak açıkladığı iyileşenlerin sayısının, bugün 213 kişi daha artarak 1258’e yükseldiğini dile getirdi.

 

"MERKEZ OLMAMALI" DENİLEN AFRİKA'DA SON DURUM 

Senegal'de 6 kişide daha yeni tip corona virüs (Covid-19) vakasının tespit edildiğinin açıklanmasından sonra Cumhurbaşkanı Macky Sall, "Afrika hastalıkların yeni merkezi olmamalı" dedi.

Twitter hesabı üzerinden ülkeyi virüs salgınını ciddiye almaya ve dikkatli davranmaya davete den Sall, "Tetikte olmalı ve corona virüsü ciddiye almalıyız. Afrikalı meslektaşlarımı birlikte hareket etmeye çağırıyorum." açıklamasında bulundu.

Senegal'de toplam 10 vakanın 2'sinin iyileştiği, 8'inin tedavilerinin devam ettiği belirtilirken, Afrika kıtasında ise son olarak Gabon, Gana, Fildişi Sahili’nin yanı sıra Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burkina Faso, Mısır, Cezayir, Nijerya, Senegal, Kamerun, Tunus, Güney Afrika ve Fas’ta Covid-19 vakaları görüldü. Kıtadaki toplam 135 corona virüs vakasının 3’ü ölümle sonuçlandı.

İSPANYA'DA ÖLÜMCÜL GÜN

İspanya'da  ölü sayısında yüzde yüze yakın bir artış meydana geldi.

İspanya Sağlık Bakanlığı, corona virüs nedeniyle ölü sayısının 47'den 84'e yükseldiğini açıkladı. Ülkede vaka sayısı ise 2 bin 968'e yükseldi.

İspanya'da Eşitlik Bakanı İrene Montero'da Covid-19 çıkmasının ardından tüm kabine üyelerine yapılan analizlerde Kamu Yönetimi ve Bölgesel Politika Bakanı Carolina Darias'da da pozitif sonuç çıktığı bildirildi.

Ayrıca, aşırı sağ görüşlü Vox partisinin lideri Santiago Abascal'da da test sonucunun pozitif olduğu açıklandı. İspanya'da siyasetçiler arasında ilk koronavirüs vakası, Vox'un Genel Sekreteri ve milletvekili Javier Ortega Smith'de çıkmıştı.

FRANSA'DA ÖLÜ SAYISI 61'E YÜKSELDİ

Fransa'da yeni tip Coronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 61'e ve vaka sayısı 2 bin 876'ya yükseldi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Corona virüsten yaşamını yitirenlerin sayısının 13 artarak 61'e çıktığı bildirildi.

Dün 2 bin 281 olan vaka sayısının da bugün 2 bin 876'ya yükseldiği belirtildi.

ARJANTİN UÇUŞLARI DURDURDU

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, corona virüs önlemleri kapsamında, 30 gün boyunca virüsten yoğun etkilenen ülkelerden

gelen uçuşların durdurulduğunu açıkladı.

Bu kapsamda Avrupa ülkeleri, ABD, Güney Kore, Japonya, Çin ve İran gibi virüsten yoğun

etkilenen ülkelerden gelen uçuşlar askıya alındı.

Arjantin'de Covid-19 nedeniyle 1 kişi öldü, vaka sayısı ise 31 olarak kayıtlara geçti.

SUUDİ ARABİSTAN'DA VAKA SAYISI 62'YE YÜKSELDİ

Suudi Arabistan'da yeni tip corona virüs (Covid-19) vaka sayısının 62'ye yükseldiği bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansının Sağlık Bakanlığından aktardığı açıklamaya göre, ülkede 17 yeni Kovid-19 vakası tespit edildi.  Virüs tespit edilen kişilerin 11'i yabancı uyruklu olarak kayıtlara geçti.

Böylece ülke genelinde vaka sayısı 62 oldu.

Açıklamada, daha önce virüs nedeniyle tedavi gören kişilerden birinin iyileştiği belirtildi.

 

Çin’de yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 179’a yükseldi.

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan yazılı açıklamaya göre, can kaybı 3 bin 179’a, vaka sayısı ise 4 bin 20’sinin durumu ağır olmak üzere 80 bin 813’e yükseldi.

Ülkede son haftalarda hızla gerileyen can kaybı ve yeni vaka rakamları tek haneye indi. Son 24 saatte salgın nedeniyle 7 kişi hayatını kaybetti, 8 yeni Covid-19 vakası saptandı.

Söz konusu ölümlerin 6’sı salgının merkezi durumundaki Hubey eyaletinde olurken, biri Şandong eyaletinde gerçekleşti.

Virüs bulaşma durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 147’ye müşahade altındaki kişilerin sayısı 12 bin 161’e gerilerken, iyileşerek taburcu edilen kişilerin sayısı 64 bin 111’e çıktı.

Çin'e yabancı ülkelerden gelen vatandaşlarda saptanan ve "ithal vaka" olarak adlandırılan vaka sayısı da 88’e yükselirken, Çin ana karası dışında Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde vaka sayısı 131’e çıktı.

VİRÜSÜN KAYNAĞI TARTIŞMASI

Çin’de son haftalarda ülkenin önde gelen epidemiyologlarından Cong Nanşan, virüsün Wuhan’da çıkmasının, virüsün kaynağının Çin olduğu anlamına gelmediği iddiasını öne sürmüştü.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien dün Twitter’daki hesabından ABD’yi hedef alarak, ABD ordusunu virüsü Vuhan’a getirmekle itham etmişti.

Sözcü Cao, "(Covid-19) salgınını Wuhan'a getiren ABD ordusu olabilir. Şeffaf olun. Verilerinizi halka açıklayın. ABD bize bir açıklama borçlu" ifadesini kullanmıştı.

İRAN'DA ÖLÜ SAYISI 429'A YÜKSELDİ

İran'da yeni tip corona virüs (Covid-19) nedeniyle 75 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı 429'a, vaka sayısı ise 10 bin 75'e yükseldi. İran devlet televizyonunun haberine göre, Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Covid-19 nedeniyle ülke genelinde 75 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece toplam ölü sayısının 429'a çıktığını belirten Cihanpur, vaka sayısının da 1075 artarak 10 bin 75'e ulaştığı bilgisini verdi.

 

Cihanpur, 3 bin 276 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini aktardı. İran'da Covid-19'un ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edildiği duyurulmuştu.

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;