TARİH

Yavuz Bahadıroğlu : The Tudors ya da “Muhteşem Yüzyıl-Kösem”

Tarih
23 Kasım 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Yavuz Bahadıroğlu

23 Kasım 2015

“Muhteşem Yüzyıl”
isimli dizi, “dizici camia”da yoğun ilgi görünce, aynı serlevha ile başka bir dizi çekip ekrana sürdüler: “Muhteşem Yüzyıl- Kösem”…

İlk bölümünde gördük ki, bu da aynı yaklaşımla yapılmış: Bunda da bol bol yatak sahneleri, aşk-meşk işleri, fitne-fücür, alavere-dalavere, şiddet ve cinayet olacak! Yani “tarihe sadakat” endişesi taşımayacak.

“Muhteşem Yüzyıl”da Kanuni, Hürrem Sultan ve daha nice devasa devlet adamları kirletilmişti. Şimdikinde Sultan I. Ahmed, VI. Murad, Mahpeyker Kösem Sultan, Turhan Sultan ve daha niceleri kirletiliyor…

“Sadece bir dizi” demeyin: “Muhteşem Yüzyıl”ı “tarih” niyetine seyredip Kanuni ile Hürrem Sultan’a sevgi besleyen bir Allah’ın kulu var mı?

“Etkili olduğuna göre, dizi olarak başarılı” diyeceksiniz, doğrudur. Ama bir de madalyonun öteki yüzü var: Etkili uyuşturucu madde satıcılarını da “başarılı” mı sayacağız? O zaman Ankara Garı’ndaki terör saldırısı ile Paris’teki terör saldırısı da “başarılı” demektir! Zararlı işlerde “başarı” ne kadar büyükse, zararı o nisbette büyük olur. Telafisi daha da zorlaşır.

Öte yandan, “başarı” kelimesi faydalı işler için kullanılır. Bu bağlamda “Muhteşem Yüzyıl”ın başarısı, benim açımdan “başarı” değil, toplumsal köklerimizi “tahrip”tir! Kaldı ki, “başarı hırsı” kimseye tarihin en parlak dönemlerini karalama hakkı vermez.

Millete, kirli bir geçmişe sahip olduğunu telkin etmek, milletin geleceğine kast etmek anlamı taşır!

Bu tür dizileri “gerçek tarih” olarak kabul edenler bilmelidirler ki, tarihimizi inşa eden muhteşem insanlara atılan iftiralara ortak olmaktadırlar. Bunun ise vebali büyüktür.

Hadi bunu da geçelim…

Seyrettiğim bölüm, nedense bana CNBC-e’de yayınlanan “The Tudors” isimli bir diziyi hatırlattı: Müstehcen sahneleri bol olan bu dizide, İngiltere Kralı VIII. Henry’nin üzerinden İngiliz saray entrikaları anlatılıyor. 

Biliyorsunuz VIII. Henry, kendisinden önce tahtta oturan ağabeyi Arthur’un şaibeli bir şekilde aniden ölümü üzerine, 22 Nisan 1509’da İngiltere Kralı oldu. Birkaç ay sonra da ağabeyinin karısıAragonlu Catherine’le evlendi. Bu yüzden, dönemin İngiltere’si, ağabeyini zehirlediği söylentisiyle çalkalandı. Ama Kral Henry onunla yetinmedi, 6 kadın daha aldı. Metreslerinin sayısını ise bilen yoktu…

Papa bu duruma daha fazla seyirci kalamadı. Çünkü İngiltere Katolikti ve bu mezhep boşanmaya izin vermiyordu. Henry ya kendini toparlayacak, tek eşliliğe dönecekti ya da “aforoz” edilecekti…

Henry, Papa’dan gelen “aforoz” tehdine farklı bir cevap verdi. Kadınlarını bırakacağına mezhebini bıraktı: İngiltere’yi cebren ve hile ileRoma Katolik Kilisesi’nden kopardı, Anglikan Kilisesini kurdu. Başına da kendisi geçti. 

Tudors dizisi bol müstehcen sahneler eşliğinde özet olarak bunları anlatıyor. “Muhteşem Yüzyıl” üst başlığı ile çekilen diziler de yöntem ve uygulama olarak şaşılacak kadar buna benziyor.

“Hık” demiş, burnundan düşmüş gibi…

Özellikle harem sahneleri, oryantalist bir mantıkla ele alınmış, hatta bazı vicdanlı oryantistlerin hayal dünyasını dahi sollamıştır.

“Harem”e yabancı yazarların yaklaşımını bilirsiniz: Yarı çıplak bir sürü cariye havuz başında defler çalıp dans ederken, padişah mükellef sofrasında kafa çekiyor, gözdeleri ise havuzda “süt banyosu” yapıyor! Külliyen yalan!

Osmanlı haremi hakkında ilk ciddi çalışma, Leslie Pierce’in “Harem-i Hümayun”udur. Orada böyle bir şey yok. Hatta Pierce’i, hareme “okul” nazarıyla bakıyor.

Türkiye’ye gelince: Haremle ilgili yazılar 930’larda, bir birinin benzeri abuk romanlar 945’lerde yayınlandı. Eski tarihçilerimiz ise bu konuyu “padişahın özel hayatı”na girdiği için sükût geçmişler.

Sormak ayıp değil ya, “Muhteşem”lerimizin kaynağı nedir?

YeniAkit

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;