GÜNCEL

Serdar Turgut : Pentagon'da Türkiye yol haritası tartışması

Tarih
14 Temmuz 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

Amerika, Türkiye ile konuşurken Münbiç’ten çekilme takviminden bahsediyor, Kürtlere farklı şeyler söyleniyor. Avrupa’da konu açıldığında farklı, bölgemizde farklı söylemler tutturuyor.

Bunun sadece bir oyalama taktiği olduğunu düşünmek hatalı olur.

Tabii yönetim her tarafı biraz oyalayıp, bu arada zaman kazanıp stratejisini netleştirmek de istiyor.

Ama bu çelişkili açıklamaların dibinde Pentagon’da sürmekte olan çok sert bir tartışmanın da etkisi olduğunu bilip, görelim.

Mart ayında başladı bu tartışma ve hala daha tırmanarak sürüyor.

TARAFLAR NE DİYOR

Amerikan ordusunun Avrupa Kuvvetleri (Supreme Allied Commander Europe-EUCOM) Komutanı General Curtis Scaparotti Savunma Bakanı Mattis ile acilen Türkiye hakkında konuşmak için geçtiğimiz mart ayında washington’a geldi.

Pentagon’dan çok iyi haber alan kaynağım toplantıda Scarapotti’nin Mattis’e Türkiye’nin katiyen kaybedilmemesi gereken bir müttefik olduğunu, bölgede Türkiye ile birlikte hareket edilmesinin Amerika’nın ulusal güvenlik çıkarları gereği olduğunu, Amerika’nın son dönemde DEAŞ ile mücadele uğruna YPG ile ortak hareket etmesinin Türkiye’yi ABD’den hızla uzaklaştırdığını, Türkiye’nin sanki Rusya ile stratejik ortakmış gibi hareket etmeye başladığını, bunun da Amerika açısından büyük tehdit oluşturduğunu söylediğini anlattı.

YPG GEÇİCİ OLMALI

Kaynağım görüşmede Scaparotti’nin şu ilginç benzetmeyi de yaptığını söyledi; komutan savunma bakanına ‘bizim asıl evliliğimiz Türkiye’yledir, YPG ise olsa olsa bir kaçamaktan ibarettir’ de demiş.

MATTIS ARADA KALDI

Mattis de aslında Türkiye’yi Amerika’dan uzaklaştırmaktan yana değil.

Ama kendisi de bugünkü görevine şu anda bölgede teröre karşı aktif mücadele görevi üstlenmiş ve YPG ile çalışan CENTCOM'dan geldiğinden EUCOM’un görüşlerine karşı olan CENTCOM komutanlarının görüşlerinin dışına kolay çıkamıyor.

YPG’DEN YANA OLANLAR

CENTCOM’un tavrını benimseyen komutanlar ise arada bir Münbiç’te görülen General Vottel ile Dunford.

Onlar ABD’nin YPG ile işbirliğinin düzeyinin düşürülmesine kesinlikle karşılar ve münbiç ile Fırat’ın doğusu için Türkiye ile ABD arasında ortaya konan yol haritasını kabul etmek istemiyorlar.

Dediğim gibi bu tartışma hala daha pentagon içinde sürüyor. Trump şu anda oluşturmak istediği yeni Türkiye stratejisini netleştirmeden önce Savunma Bakanı Mattis’ten görüş vermesini istiyor. Mattis de şu anda CENTCOM’un görüşünün yanında dursa bile EUCOM gibi Türkiye’yi kaybetmekten de korkuyor.

Münbiç konusu açılınca Amerika’dan çelişkili tavırlar, görüşler gelebilmesinin temelinde bu tartışma var.

Yönetim komutanlar arası bu tartışmayı bir türlü çözemedi. Trump’ın 16’sında Putin ile yapacağı görüşme sonrasında Washington’da bu tartışmanın artık sonuçlandırılmasını isteyeceği de söyleniyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;