EKONOMİ

Serdar Turgut : Ekonomi üstünde dış oyun Washington'da işte böyle oynanıyor

Tarih
12 Temmuz 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

Başkan Erdoğan sıkça Türk ekonomisi üzerinde dış oyunlar oynandığını, manipülasyonlar yapıldığını ve bu yüzden bazı ekonomik değerlerin normal olarak hiç de hak etmedikleri düzeylere ulşabildiğini söylüyor. Sadece karşı olmak için muhalif olanlar bunu eleştiriyor, ‘sorumluluğu dışarıya atıyor’ diyorlar.

Oysa Washington’un perde arkasında nasıl çalışmakta olduğunu izlemek için çalışan bir gazeteci olarak Başkan Erdoğan’ın bu tavrında ne kadar da haklı olduğunu ben burada açıkça görüyorum.

OYNANAN OYUN

Türkiye’ye oynanan oyunun merkezinde ülkemize kredi notları vermekte olan kuruluşlar ile Amerikan Hazinesi arasında kurulmuş olan gayrı resmi bağlantılar var. Buradaki gazetelerde yazılmayan şöyle bir iç işleyiş var; bu kuruluşların yetkilileri bir ülke hakkında yeni bir rapor yayınlamadan önce mutlaka Washington’a da geliyorlar.

Bunun resmi açıklanan nedeni, merkezi Washington’da bulunan IMF ve Dünya Bankası ile dirsek temasını sürdürmek .

Ama iş bununla kalmıyor…

Amerikan Yönetimi bu kuruluşların yayınlayacağı raporların yaratacağı global etkilerin Amerikan devletinin global stratejisiyle de uyumlu olmasını sağlamak için Amerikan Hazinesi’ni de devreye sokuyor.

Ve örneğin Moody’s ya da Fitch Washington’daysa bunların yetkililerinin mutlaka birkaç saat hazine bakanı ve bürokratlarıyla karşılıklı oturabilmeleri de sağlanıyor.

Başkan Erdoğan’ın dışarıdan manipülasyon dediği kredi notu açıklamalarının hepsinin öncesinde bu süreç aynen böyle yaşandı.

HAZİNE'DE NELER OLUYOR?

Beyaz Saray’ın bu işi Hazine'ye bırakması kaçınılmazdı tabii, ama bu Türkiye açısından önemli sakıncalar da içeriyor.

Çünkü Amerikan Yönetimi içinde şu an sürmekte olan Türkiye tartışmasında, sertlik yanlısı olanlar Hazine Bakanlığı'nda oldukça etkinler.

Dün de biraz yazdım. Bakan Steven Mnuchin siyasi nedenlerden dolayı Başkan Erdoğan’a karşı.

Mnuchin Trump’ın Ortadoğu Koordinatörü ve damadı Jared Kushner’e çok yakın.

Ayrıca bir de Sheldon Adelson adlı işdamı var.

Bu Adelson kumarhaneler zinciri sahibi bir milyarder. Trump’ın seçim kampanyasına binlerce dolar akıtmıştı ve tekrar seçilme kampanyasına da paralar verecek.

Sheldon Adelson ve eşi İsrail doğumlu Miriam’ın hayattaki tek arzuları Kudüs’te israil egemenliğinin tamamen sağlanmasıydı. İkisi de Evanjelik Neocon'lar.

Aynı zamanda Amerikan vatandaşı da olan Netanyahu özel ziyaret için Amerika’ya geldiğinde Jared Kushner’in babasının New Jersey’deki evinde, Kushner’in eski odasında kalıyor.

KUDÜS 

Trump’ın ‘Nihai Barış’ diye adlandırdığı planın derininde bu insanlar, yani Sheldon Adelson, Jared Kushner ve babası ile Netanyahu var.

Amerikan elçiliğinin Kudüs’e taşınması tavsiyesi de Trump’a bu insanlar taradından iletildi.

Elçiliğin Kudüs’e taşınması töreninde Steven Mnuchin ve eşi, Adelson ve karısı Miriam, Jared Kushner ve eşi Ivanka Trump birlikte yan yana oturdular.

Bu elçilik taşınması  nedeniyle haklı olarak Amerika’ya çok ağır sözler söyleyen Başkan Erdoğan’a Mnuchin ve Adelson çok kızgınlar.

Bu nedenle Hazine Bakanı'nın kredi notu veren kuruluş yetklilerine Türkiye hakkında neler söyleyebileceğini umarıım anlıyorsunuzdur.

Ayrıca bir de David Cohen var, bakan yardımcısı olarak Hazine Bakanlığı'nda.

Hakan Atilla davasında onun aleyhine şahitlik de yapan David Cohen eski CIA finansal terörden sorumlu başkan yardımcısıydı.

Ekonomi konusunda yönetim içinde Türkiye dosyasına en hakim isimlerden olan David Cohen’in de kredi notu veren kuruluşlara olumlu mesajlar vermesi ihtimali yok.

İşte dış oyunun Washington’daki oyuncuları bu insanlar.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Ali Haydat

    12 Temmuz 2018 17:26
    1 0
    Sozde milliyetci muhafazakar bazilari hala; faiz lobisi nerede" diye soruyor.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;