DÜNYA

Murat Bardakçı : Hatırlayın: Trump korkusunun tıpatıp aynını 2002’de bizde de hissedenler vardı

Tarih
19 Kasım 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Murat Bardakçı
Amerika'da başkanlık seçimlerini Donald Trump kazandı ya, kıyametler kopuyor!

Trump’a oy vermeyenler günlerdir sokaklarda; şehirlerde bir karmaşadır gidiyor, yeni başkanın görevi devralmasını engelleyebilmek için ortaya birbirinden uçuk fikirler atılıyor, hattâ işi “bir suikastin artık şart olduğuna” getirip bunu sosyal medyada yazan çatlaklar bile var...

Ne güzel değil mi? Dünyanın en gelişmiş demokrasisine sahip olduğunuzu iddia edeceksiniz, hemen her vesile ile “Amerikan sisteminin üzerine yoktur” diyeceksiniz ama sandıktan hoşlanmadığınız aday çıkınca sokaklara dökülüp “İstemezüüüük” diye haykıracak, ortalığı velveleye vereceksiniz!

Demokrasinin, hoşgörünün ve anlayışın böylesine kurban olsunlar!

ROZET VE KOKTEYL MUSKASI

Günlerdir devam eden bu patırtıya, gürültüye, heyecana, endişeye, korkuya, vesaireye aslında hiç de yabancı değiliz: Türkiye’de bir kesimin 2002’nin 3 Kasım gecesinde ve müteakip günlerdeki davranışlarını hatırlayın, kâfi...

AK Parti’nin 3 Kasım’daki seçimlerde oyların yüzde 34’ünü alıp Meclis’teki sandalyelerin de yüzde 66’sını elde etttiği anlaşılınca, bazı çevrelerde hemen o gece “İrtica geldi” diye bir telâştır başlamıştı. Bu öyle bir telâştı ki sanki gökten taş yağmaya başlamıştı, kıyamet kopmak üzere idi ve memleket mahv u perişan olmuştu... Hattâ aralarında eski dostlarımın da bulunduğu Amerikan eğitimli bazı hanımefendiler İstanbul’un tepelerinden birindeki klüplerinde etrafa rejim muskası misali Atatürk rozetleri dağıtmaya bile başlamışlardı. Bu rozetler ve evlerde yapılan “Aman şekerim, nereden geldi bunlar?” diye başlayan hayret ve şaşkınlık nidâları içerisindeki sohbetler sayesinde seçimin sonuçları değişecek, “irtica” geldiği gibi gidecekti!

“İrtica” kavramını başörtüsü serbestliği ve alkol seviyesine indirenlerin gözünde Türkiye o geceden itibaren zaten elden gitmiştir ama asıl netice, yani sebepsiz korkuların sebep olduğu tuhaf paniğin ne kadar boş olduğunu da aradan geçen 14 sene göstermiştir.

Haydi, elin Amerikalısı şimdi sandık sonuçlarını bile bir tarafa bırakıp işi sokaklara çıkmaya kadar getirdi diyelim ama “bizimkilere” ne oluyor?

“Bizimkiler” derken Donald Trump sanki Türkiye’nin başına geçecekmiş gibi perişan olanları, ağlayıp feryâd edenleri kastediyorum...

Meselâ, anlı-şanlı köşe yazarlarımızdan biri, geçen gün Trump’tan “Doğru dürüst eğitimi olmayan, hiçbirşeyden anlamayan, cahilin biri” diye bahsediyordu...

“Eğitimsiz” ve “cahil” olduğunu söylediği Trump’ın hangi okuldan mezun olduğunu bilmem hiç merak ettiniz mi?

BİR ZAHMET ARAŞTIRIN!

Amerika’nın en kaliteli “bussiness” yani “iş” okulu olan Wharton’ı, yani “Wharton School of Business”i bitirmiş! Hani dünyanın en parlak para sihirbazlarından olduğu kabul edilen Warren Buffett var ya, işte onun ve dünya çapında daha birçok şirketin başındakilerin mezun oldukları Wharton’ı!

Trump’tan hoşlanmaz, hattâ Amerika’da değil, “Türkiye” diye bir memlekette yaşadığınızı unutup transa girmişçesine hallere kapılır, kendinizi safkan Amerikalı ve hattâ Demokrat Parti’nin militanı falan hissedebilirsiniz, âmennâ... Bu, artık hakikatle hayâli bile ayırdedememenizin neticesidir ama büyük gazetelerden birinde köşe sahibi iseniz ve kendinizi mutlaka birşeyler söylemeye mecbur hissediyorsanız, klavyenizin başına geçmeden önce zahmet buyurup birkaç dakikalığına küçük bir araştırma yapma mecburiyetiniz vardır!

Başkanlık seçimlerini Trump’ın kazanmasının ardından Amerika ile daha birçok memleket, bizdeki bir kesimin 3 Kasım 2002 gecesi içerisine düştüğü şaşkınlığın birebir aynını yaşıyor. Sandıktan çıkan neticenin onlar için ehemmiyeti falan yok, cân-ı azîzlerinin çektiği gibi hareket edilecek ve seçimin neticesini belirleyen, hoşlanmadıkları adayı iktidara taşıyan milyonların verdikleri oylar ise çöpe gidecek!

Dedim ya, demokrasinin, hoşgörünün ve anlayışın böylesine kurban olsunlar!

Habertürk
19 Kasım 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Misafir

    20 Kasım 2016 22:53
    0 0
    Ağzınıza sağlık. Tarihçi dediğin böyle birşey............
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;