SİYASET

Melih Altınok : Zorunda mıyız?

Tarih
02 Mart 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Melih Altınok

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar'la ilgili verdiği kararın ardından söyledikleri tartışılıyor.
Önce, Erdoğan'ın Afrika ziyareti öncesindeki basın açıklamasında dile getirdiği eleştirileri hatırlayalım:
"Anayasa Mahkemesi bu şekilde bir karar vermiş olabilir. Bu karara sadece sessiz kalırım, o kadar. Ama onu kabul etmek durumunda değilim. Verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum."
Cumhurbaşkanı'nın bu çıkışının ardından AYM, Türkiye'de muhalefet olmayı Türkiye'ye muhalefet etmek sananların badem gözlüsü oldu.
Hadi, Anayasa Mahkemesi'ne "esastan denetim başvuruları" yapıp üyesi oldukları parlamentoyu baypas etmeye alışkın olan CHP yönetiminin konuya ilişkin "duygusallığını" anladık diyelim.
İyi de, Anayasa'yı silah zoruyla ortadan kaldırmayı hedefleyen sol örgütlerin militanlarından tutun da karne almaya giden çocukların üzerini bomba atarak anayasal düzenle ilişkisini açık eden PKK'nın sempatizanlarına kadar pek çok kişinin bir anda AYM müridi olmasına ne buyrulur?
Listeyi daha fazla uzatmadan, Nazlı Ilıcak'ın bile daha önce partisini kapatan, milletvekilliğini düşüren ve kendisine siyaset yasağı getiren mahkemeyi "doğuştan demokrat" ilan ettiğini söylersek sanırım mevzuun absürtlüğü daha net anlaşılacaktır.
Peki, konuyu, bu korkunç koalisyonun üyelerinden azade olarak düşünürsek, hukuk devletine saygılı bir demokratın her şart ve koşulda yargı kararlarına saygı duyması zorunlu mudur?
Elbette hayır. Öyle ya, yargının, Deniz Gezmiş, Adnan Menderes ya da yaşı büyütülerek asılan Erdal Eren'le ilgili verdiği kararlara saygı duyan bir demokrat olabilir mi?
Yargının, daha önce 3 ay değil, 10 yıl tutuklu yargılanan Hizbullah sanıkları hakkındaki tahliye kararının ardından ortalığı ayağa kaldıranların gürültüsüne aldırmayın.
Cumhurbaşkanı'nın AYM'nin kararıyla ilgili itirazlarının içeriği kadar şekli de doğrudur. Zira Cumhurbaşkanı yine oyunu aldığı vatandaşlarının sessiz çoğunluğunun, AYM'nin Can Dündar kararına saygı duymayanların yegâne sesi oldu.
Değil mi ama? AYM'nin bu tartışmalı kararını destekleyen seçmenin canı can da, desteklemeyen Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının siyasi temsil hakkı patlıcan mı?

Sabah
2 Mart 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;