SİYASET

Melih Altınok : Seni tehdit edenler de o Avatarlar mıydı Rojin?

Tarih
01 Şubat 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Melih Altınok

Nedense Türkiye Kupası maçlarına pek ilgi yok. Ne var ki dün yine bir Türkiye Kupası maçı vardı. Bursaspor evinde Amedspor'u ağırlıyordu ve ortalık yıkılıyordu. Hatta maç Twitter'da en çok konuşulanlar listesinde şu başlıkla birinci sıradaydı: "HalkınİçinSaldırAmedspor"
Kafam iyice karışmıştı. Birincisi yoksa izlediğimiz Türkiye Kupası değil de milli bir maç mıydı? Öyle değilse, bu ülkede hangi futbol takımı hangi halkı temsil ediyordu? Amedspor halkı için saldırıyorsa, Bursaspor hangi etnik kimlik için savunmadaydı? Yoksa bir Fenerbahçe taraftarı olarak hata mı yapıyordum? Zira daha takımımın hangi halkı temsil ettiğini bile bilmiyordum.
Gördüğünüz gibi deli sorular... Neyse ki Kürt sanatçı Rojin imdadıma yetişti. Rüdaw'a konuşan şarkıcı şunları söylemişti:
"Yıllardır birçok Kürt'ün içinde mutlu olacağı, kendi ülkem diyebileceği 'Bağımsız Kürdistan' özlemi var. Güneş balçıkla sıvanmaz! Dünya bunun farkında. Aşırı milliyetçi biri değilim ama yaşadığımız coğrafyada çok kısıtlı imkânlarla medeniyet savaşı verdiğimiz çok açık! Kürtlerin devleti ve kendilerini sevmeye ihtiyacı var. Sınırın olsun sonra, sınırlar kalksın. Dünyada her halkın bağımsız ülkesi varsa, benim neden olmasın? James Cameron'ın Avatar filminde hep duadan ve Tanrıdan medet umanlar var. Kürtleri de Avatarlara benzetiyorum. Avatar kazanarak bu işi başaracaktır... Buna inanıyorum..."
Evet, anlaşılan o ki, Amedspor'un halkı, Rojin'in filmin adıyla karıştırdığı Na'vi halkıydı. Amedspor da işte onlar için saldırıyordu. Ama muhtemel gelecek bir albüm için yazdığı "senaryosunda" Rojin'in ciddi mantık hataları vardı.
Birincisi Rojin'in Kürtlere benzettiği Avatar filmindeki Na'vilerin ve savaşçılarının, Diyarbakır Çınar'daki gibi, düşmanlarının çocuklarını anneleriyle uyurken öldürdüğüne dair bir sahne hatırlamıyorum.
O "hep duadan ve Tanrıdan medet umanların" camileri yaktığını, cinayet işledikten sonra Sur'da yaptıkları gibi, kiliselere sığındıklarını da hatırlamıyorum.
Yoksul Kürtlerin zor koşullarda edindikleri evlerini, işyerlerini yerle bir edip yağmalayan PKK'nın ne çeşit bir "medeniyet" mücadelesi içinde olduğunu ise hiç anlayamadım.
Ha Rojin, Avatar filminde ülkelerini işgal eden düşmanlarına karşı savaşan Navi'leri illa Kürtlere benzeteceğim diyorsa, karne alan çocukların üzerine bomba atan canileri nereye koyuyor? Yoksa Kürtlerin hastaneleri, okulları, sivillerin lojmanlarını bombalayan PKK'nın halkı olduğunu mu sanıyor?
Allah aşkına Rojin, şunun şurasında bir iki yıl önce, 24 saat Kürtçe yayın yapan TRT Şeş'e çıktın diye seni tehdit eden PKK'nın ve bu linçe destek veren HDP'nin boykotunu kaldırmak için bunca saçmalamaya hakikaten gerek yok.
Bağımsızlık kararı arkasında halk desteği varsa demokratik bir taleptir. PKK'nın işgal ettiği mahallelerden apar topar kaçan ve kaçarken de örgüt tarafından üzerlerine ateş açılan "halkını" görmüyor musun? PKK eşittir Kürt demeye, koskoca bir halk adına konuşmaya, PKK'nın talebini tüm Kürtlere mal etmeye ne hakkın var? Ve madem bağımsız bir devletin Kürtlerin hakkı olduğunu düşünüyorsun, senin Avatarların Barzani'nin Kürdistan'ına niye öldüresiye düşman olduğunu hiç düşündün mü?
Üç kuruşluk gelir ve biraz popülerlik uğruna, bu ülkenin çocuklarını karşı karşıya getirmeye, ülkenin takımları arasındaki futbol müsabakalarını milli maça çeviren bir atmosfere gaz vermeye değer mi?
Avatarmış... İlahi!

Sabah
1 Şubat 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;