DÜNYA

Melih ALTINOK : Duvar

Tarih
28 Ocak 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Melih Altınok
Trump'ın seçim döneminde vaat ettiği gibi ABD'yi radikal bir dönüşüme sokup sokamayacağı merak konusu.

Yeni Başkan'ın göreve gelir gelmez, vaadi olan Meksika sınırına duvar konusunda kararlı olduğunu açıklaması "şaka yapmadığını" gösteriyor.
Kimileri Trump'ın bu radikal girizgâhının "yeni Berlin duvarı" olduğunu iddia ediyorlar. Trump'ın yabancı düşmanı olduğu için bu kararı aldığını söylüyorlar.
Başkansa ulusal güvenliğin bu yeni konsepti zorunlu kıldığı görüşünde. Söz konusu duvarın, Meksika'yı da, Latin Amerika'dan ABD'ye gelmek için yola çıkan mültecilerden de koruyacağını iddia ediyor. Hatta bu yüzden duvarın parasını da Meksika'dan talep edeceğini açıklıyor.
ABD, Meksika yönetimini, maliyetinin 25 milyar doları bulacağı tahmin edilen duvara ikna edebilecek mi, göreceğiz.
Ama kesin olan Trump'ın ulusal güvenlik vurgusunda kararlı olduğu ve yeni dönemde dünyanın her yerinde de bu "duvar perspektifini" destekleyeceği...
Örneğin Trump, ABC televizyonuna verdiği röportajda "Suriye'de halk için mutlaka güvenli bölgeler kuracağım" dedi.
Bu konuşmadan birkaç gün önce basına sızan "Yabancıların Terörist Saldırılarından Ülkeyi Korumak" başlıklı taslağın altıncı maddesinde de "Suriye halkının korunması için güvenli bölgeler oluşturulması" öneriliyor. Ve güvenli bölgelerin oluşturulması için 3 ay içinde bir planın hazırlanması öngörülüyor.
Trump'ın bu hamlesi, Ankara'nın yıllardır talep ettiği ancak Obama yönetiminin direndiği talebinin ufukta belirdiğinin göstergesi.
Eğer Suriye sınırları içinde muhalif siviller için güvenli bir alan yaratılabilirse, başta Türkiye olmak üzere Avrupa'yı ve tüm dünyayı sarsan mülteci hareketliliği durabilir.
Bu da herkese rahat bir nefes aldırır.
Ama elbette duvarlar, güvenli bölgeler nihai çözümler değil. İnsanları da bir yere kadar durdurabilirler.
Latin Amerika'da ya da Ortadoğu'da ülkeleri, halkları geri kalmışlığa, sömürüye, iç savaşlara mahkûm eden yenidünya düzensizliğine yapısal operasyonlar yapılmadıkça bize duvar dayanmaz.

Sabah
28 ocak 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;