GÜNCEL

Emin Pazarcı : Suyunu çıkarmayalım artık...

Tarih
17 Ağustos 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı

Evet, millet çok iyi bir sınav verdi, kenetlendi. Evet, Türkiye, ABD merkezli ekonomik saldırıyı savuşturuyor. Devlet Başkanı Erdoğan’ın yaptığı boykot çağrısı da dalga, dalga yayılıyor. Anadolu’dan küresel eşkıyalığa karşı yükselen ses, bütün dünyada yankı buluyor…

Bunlar övünülecek gelişmeler.

Ah bir de şu şova yönelik tavırlar olmasa! Kimi ABDmenşeli telefonunu ayağının altına almış eziyor, kimi çekiçle parçalıyor, kimisi de milleti yanına toplayıp yüksek bir yerden aşağı atıyor. Ardından alkışlar yükseliyor…

Sonra da telefon ihtiyacını gidermek için kendisine yenisini alıyor. Oysa, o aldığı telefon da ülkemize dövizle geliyor. Ne oluyor, ne işe yarıyor, kim kazanıyor? Bizim kazanmadığımız kesin, yine başkası kazanıyor, bedelini de bu millet ödüyor.

Bu ve benzeri anlamsız çıkışlar o kadar çok ki!..

Bakıyorsunuz bir başkası Amerikan Doları yakıyor. Sanki doları daha da değerlendirmek istercesine!

Diğeri de kendi telefonlarımız yerine, satış temsilcisi misali bir başka ülkenin telefonunun reklamını yapıyor.

Sanki o telefon bedavaya geliyor! Türkiye, onun için de yine döviz ödüyor!

En garibi de bunları yapanlar, “yerli ve milli duruş” nutukları atıyor. Milli duruşun ne olduğunu bir türlü kavrayamadık vesselam!

***

Dün TRT’nin yabancı dilde yayınlar yapan bölümündeydim. Elime Çin’de oldukça etkili olan bir yayın organında yayınlanan makale tutuşturuldu. Hong Kong merkezli NTDTV Kanalınıninternet sitesinde dün yer almış.

Türkiye’ye yönelik ekonomik darbe değerlendiriliyor. Ama Türkiye ve Türkiye’nin uğrayacağı zararlar değil, Çin’e etkileri açısından!

Üç ana noktanın altı çiziliyor:

1)Türkiye’nin ekonomik bir kargaşa içine girmesi, Çin’in İpek Yolu Projesi’nin uygulanmasını kaçınılmaz olarak etkileyecektir.

2)Çin’in Türkiye’deki yatırımları da bundan olumsuz etkilenecektir.

3)Çin Hükümeti, ABD yaptırımlarını, sadece Türk Hükümeti’ne yönelik bir ceza değil, başta Çin olmak üzere diğer ülkelere ciddi bir uyarı olarak değerlendirmektedir.

Ardından da şu yorum yapılıyor:

“Eğer Erdoğan Hükümeti giderse, sonrasında yerine gelecek olan hükümet ABD veya Rusya yanlısı olacaktır. Bu da Çin için büyük tehlikedir.”

Dikkat ettiniz mi?..

İçinde ne Türkiye, ne de Türkiye’nin uğrayacağı zararlar var. Gelişmeler, sadece Çin açısından değerlendiriliyor. Çin’in menfaatleri öne çıkarılıyor. Ona göre adımlar atılması doğrultusunda yorumlar yapılıyor.

Sadece Çin değil…

Türkiye’nin uğradığı ekonomik saldırıya bütün ülkelerin bakış açısı bu! “Biz ne kazanırız, ne kaybederiz” diye değerlendirme yapıyor, ona göre tutum alıyorlar. Belki, Katar gibi bazı dost ve Müslüman ülkeleri istisna edip, bu genellemenin dışına alabiliriz.

***

Batılı ülkeler de Türkiye’nin kara kaşına ve kara gözüne hayran oldukları için bize destek vermiyorlar. Bazıları, kendilerini de zaman zaman vuran küresel adaletsizliğe isyan ediyor; bazıları da Türkiye sarsılırsa, kendilerinin de ciddi sıkıntılarla karşılaşacaklarını görüyor.

Kim de derse desin, Türkiye bölgesinde ekonomik, siyasi ve askeri bir güç. Bizim ülkemizde ortaya çıkacak gelişmelerin, dünyanın pek çok ülkesini etkilemesi kaçınılmaz.

Baksanıza, Çin bile Türkiye’nin istikrarsızlığa sürüklenmesini, kendisi için “Büyük bir tehlike”olarak görüyor.

Yerli ve milli duruş bu işte!

Bizim de ülkemiz, bölgemiz ve dünyadaki bütün gelişmelere böyle bakmamız lazım. Zaten son dönemde böyle baktığımız için saldırı altındayız.

O yüzden “işin suyunu çıkarmayalım” diyorum. Bu noktada, millet olarak atacağımız adımlarda, kendimize sormamız gereken soru şu:

-Bizim için ne faydası, ne zararı var?

Karşımızda bugün Amerika var, yarın bir başkası olabilir. Bugün ülkemize açıktan saldıran Sarı Kafa Trump’un yerini, yarın başka bir ülkede bir başkası alabilir. Millilik ve yerlilik, bütün bunları iyi düşünüp, ona göre adım atmaktır!

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;