SİYASET

Emin Pazarcı : Sıkıyı gören Avrupa

Tarih
26 Aralık 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı

Samsun

İlişkiler iyi kötü gidiyordu, malum Kıbrıs meselesi önümüze engel olarak konuldu. Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi’ni “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak tanımıyor diye, AB 2006’da 8 müzakere başlığına blokaj uyguladı. Rumlar da 6 başlığı veto etti.
En son müzakere başlığı ise 2,5 yıl önce açıldı. O günden sonra da herhangi başlık üzerinde müzakere yapılmadı.
Biz ise, hep aynı noktada direndik…
“Bakın, ekonominiz sıkıntıya girecek. Türkiye’ye ihtiyacınız var” dedik, haklı çıktık.
Yunanistan battı. Başta İspanya olmak üzere pek çok AB üyesi ülkede ciddi ekonomik sıkıntılar baş gösterdi.
Mülteciler sorununa dikkati çektik. “Bakın bugün bizde, yarın sizde. Sıra size de gelecek” diye uyardık.
Aynen dediğimiz gibi oldu.
Terör örgütleri arasında ayrım yapmalarını istedik. “Bunların hepsi aynı” dedik:
-Gün gelecek, sizi de vuracaklar.
Aradan geçen zamanla gördüler ki Türkiye haksız değil. Durum bu olunca AB’de tavırlar değişti. AB Bakanı Volkan Bozkır, “Onlar da gördüler” dedi:
-Gördüler ki, Avrupa’nın önünde üç ciddi sorun var. Yine gördüler ki bu üç sorunu önleyecek ülke de Türkiye. Paradigma değişti ve bize geldiler.
Ve AB ile ilişkiler hızlandı. 2,5 yıllık duraklama bitti. AB ile Türkiye arasında Parasal Politikalarla ilgili yeni bir başlık açıldı.
* * *
Dün AB Bakanı Volkan Bozkır’la birlikte Samsun’a gittik… Samsun’da AB yolunda sivil toplumla diyalog toplantılarının yedincisi gerçekleşti. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri sorular sordu, kuşku ve tereddütlerini ortaya koydu. Volkan Bozkır da cevaplar ve açıklamalar getirdi. Toplantı öncesi Volkan Bozkır’la görüştük. AB’nin “yasadışı göç” korkusunu sorduk…
Bugün için Türkiye’den günde ortalama 3.500 mültecinin yasadışı yolardan Avrupa’ya geçtiğini söyledi.
“Bunun azaltılması için başlangıçta bize 1 milyar avro teklif ettiler” dedi:
-Bize, “Bu parayı da AB fonlarından size ayrılan paradan karşılayalım. Siz de Avrupa’ya yönelik göçü durdurun” teklifini yaptılar.
Ve “hayır” dediğimizi anlattı:
-Biz de onlara “Sizden para istemiyoruz, para verecekseniz Suriyelilere verin” dedik. Ayrıca, bize ayrılan AB fonlarından buraya para aktarılmasını da kabul etmedik.
Biliyorsunuz Türkiye’nin dediği oldu. AB hem parayı 3 milyar avroya yükselti. Hem de Türkiye’ye ayrılan AB fonlarına dokunmamayı kabul etti.
Tabii, Türkiye bu noktada mevcut durumu değiştirecek taleplerde de bulundu. Bakan Bozkır, “Kendilerine konunun aile içinde halledilmesi gerektiğini söyledik” dedi:
-AB yetkililerine, gelinen noktadan bahsettik. Türkiye’nin zirvelere katılmadığını, bize davet gelmediğini hatırlattık. Görüşmelerin hızlanmasını istedik. “İleri doğru adımlar atalım” dedik.
Sonuçta, Avrupa’nın mülteci korkusu kilidi açtı. Türkiye’nin istediği ileriye doğru adımlar atılmaya başlandı.
* * *
İlk adımların içinde Ekim 2016’da Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türk vatandaşlarına uyguladığı vizenin kaldırılması da var.
Bakan Bozkır’a sordum:
-Bu konuda bir tereddüt var mı? Avrupa amiyane tabiriyle süre dolduğunda çamura yatabilir mi?
“Hayır” cevabını verdi:
-Olmaz, yapamaz. Çünkü siyasi kararlar alındı.
Ardından ekledi:
-Ancak, bizim de yapmamız gerekenler var tabii. Avrupa’nın bu adımı atması için Türkiye’den 72 beklentisi var. Bunlardan 60’tan fazlası karşılandı. 10 civarında kanun Meclis’ten geçmeyi bekliyor. Bunlar da ocak ve şubatta tamamlanır.
Bakan Bozkır, son gelişmelerle birlikte AB konusunda heyecanın arttığını söyledi. Samsun’daki sivil toplumla diyalog toplantısının da bunu gösterdiğine işaret etti. Volkan Bozkır, yapılan yorumların aksine, kendilerinin belirlemelerine göre, toplumda AB’ye olan inancın hiç eksilmediğini belirtti:
-Sadece “bizi alırlar mı” noktasında tereddütler vardı. Son gelişmelerle birlikte AB’ye verilen destek yüzde 80’lere ulaşır. Gençlerde ise bu oran yüzde 90’lar civarındadır. Hükümet gözüyle AB cephesinde görünen son durum bu!

Akşam
26 Aralık 2015 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;