SİYASET

Emin Pazarcı : MHP’liler “faşist” midir?

Tarih
29 Ekim 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı
Şimdi, sakın “1970 model bu soru da nereden çıktı?” demeyin. Ayrıca, “Türk solunun yıllarca tekrarladığı bu iddiayı durup dururken niye tekrar gündeme getiriyorsun?” diye de celallenmeyin.

Ben bir şey yapmadım. MHP içindeki Başkanlık Sistemi tartışmaları ile birlikte kendiliğinden gündeme geldi.

MHP’li Ümit Özdağ, twitter hesabından Başkanlık Sistemi ile ilgili görüşünü paylaşmış. Diyor ki:

“Demokrasi ve milli birlik için yaşasın parlamenter demokrasi. Kahrolsun otoriter başkanlık rejimi girişimi.”

Eskiden bu tür ifadeleri, MHP ile mücadele eden silahlı sol örgütler kullanırdı. Şimdi ise, MHP’li milletvekilleri gündeme getiriyor. Ben bunu garipsedim.

Özdağ, “Kahrolsun otoriter başkanlık sistemi” diyor…

Böylece, Ülkücü Hareket ve MHP’nin geçmişini reddediyor. Doktrini ayaklar altına alıyor. Alparslan Türkeş felsefesini yerden yere vuruyor.

Bunu eskiden Marksistler yaparlardı. Silahlı yasadışı sol oluşumlar dile getirirlerdi. Bugün de benzer ifadeler, MHP içinden yükseliyor…

***

Ümit Özdağ, toptancı bir yaklaşımla başkanlık sisteminin otoriter bir yönetim olduğunu söylüyor. “Kahrolsun” sloganıyla üzerine yükleniyor…

Oysa Başkanlık Sistemi Alparslan Türkeş’in en büyük hayaliydi. 9 Işık Doktrini’nde yer alan, Ülkücülerin ve MHP’nin varlık sebebiydi. Yıllar boyunca bunun için büyük bir mücadele verdiler.

Üstelik Ülkücü Hareket’in Başkanlık mücadelesi, Türkeş’in vefatının ardından Devlet Bahçeli döneminde de devam etti.

Şimdi size Burçak Yayınları tarafından neşredilen 2.000 Yılı baskısı Dokuz Işık’ın 235. Sayfası’ndan bir bölüm aktaracağım…

Aynen şöyle deniliyor:

“Milliyetçi Hareket, tek meclis, tek başkan sistemini savunur.”

Bugün getirilmek istenen sistem de bu!

Ardından şu ifadeler kullanılıyor:

“Çağımız, kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk Milleti, dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde, kuvvetli, adil ve hızlı icra sistemini uygulamıştır. Kuvvetli ve hızlı icra, gücün tek elde toplanmasıyla mümkündür. Bunun için tarih ve töremize uygun olarak Başkanlık Sistemi’ni savunuyoruz. İcrayı, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık olarak ikiye bölemeyiz.”

İfadeler çok açık ve net…

Buna rağmen, MHP’li Özdağ, “kahrolsun” diyerek MHP’nin varlık sebebi olan doktrine yükleniyor. İlginçtir, daha düne kadar Dev-Yol, Dev-Sol, TİKKO, THKO gibi Ülkücülere karşı silahlı eylemler düzenleyen örgütler de benzer söylemlerde bulunuyorlardı. Onlar da “kahrolsun” diyorlardı. MHP’nin otoriter bir anlayışa sahip olduğunu iddia ederek, araya bir de “faşistler” ifadesini ekliyorlardı:

“Kahrolsun faşistler…”

Şimdi anladınız mı, neden “MHP’liler faşist midir?” ifadesini kullandığımı! Ümit Özdağ’ın yaptığı çıkış düşündürdü bunu bana!

***

Bitmedi, devam edelim isterseniz…

Dokuz Işık’ta şöyle bir ifade daha var:

“Her konuda bütünleştirici olduğumuza göre, icranın başında da bütünleşmeci olmalıyız. Milliyetçi Türkiye’de demokratik milli cumhuriyet ilkesi içinde başkan, Türk Milleti’nin yürütme organının tek başı olacaktır.”

Demek ki, Dokuz Işık’ı yazan, doktrin olarak kabul eden ve yıllarca mücadelesini veren Alparslan Türkeş ve arkadaşları, Başkanlık Sistemi’ni, birlik ve beraberliğin teminatı olarak da görüyorlar.

Peki Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, İsmail Ok ve Seyfettin Yılmaz gibi MHP’li milletvekilleri ne diyorlar? Başkanlık Sistemi ile “Türkiye’nin bölüneceğini” iddia ediyorlar.

Lafı evirip çevirmeyelim, hiç kıvırmadan açık ve net olarak söyleyelim: Bu durumda, yıllarca Başkanlık Sistemi’nin mücadelesini veren Alparslan Türkeş ve arkadaşları da “bölücü” oluyor! Olacak iş mi bu?

Traji komik dedikleri bu olsa gerek!

Sırf şahıslar üzerinden sürdürülen, “Erdoğan Başkan seçilmesin” histerisiyle yürütülen bir siyaset, işte insanları böylesine garip bir mecraya ve çelişkiler yumağı içine sürüklüyor. Gerçekten traji komik!

Akşam
28 Ekim 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • süleyman şah

    29 Ekim 2016 16:09
    0 0
    koltuk kavgasını sadece seçimlerde dile getirecek olan başkanlık sistemi türkiye nin acilen ihtiyacı olan birşeydir...çoğulcu parlamenter sistemin teftiş edeceği ve yetkilerini kullanacağı bir başkanlık sistemi türk devletini 10 senede 50 yıllık iş yapmasına sebeb olacaktır...bekleyin ve de görün...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;