SİYASET

Emin Pazarcı : Meclis’te savaş hazırlığı

Tarih
06 Ocak 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı
Yanıldığımı hiç sanmıyorum. Geçmiş tecrübelerle sabit, iyi kötü gelişmeleri görebildiğimi sanıyorum. Ayrıca, ilk bilgiler de gelmeye başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, ciddi bir mücadeleye hazırlanıyor.

Dikkat ederseniz, Başbakan Binali Yıldırım da açıkladı. Anayasa Değişikliği Teklifi’nin önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’nun gündemine geleceğini söyledi. Ortada bir tereddüt kalmadı.

Savaş başlıyor…

Komisyondaki itiş-kakışı düşünün, küfürleşmeleri ve tehditleri akla getirin, bir an için atılan pet şişeleri dikkate alın… Ondan sonra varın Genel Kurul’da neler olup biteceğini, nasıl bir mücadele yaşanacağını siz düşünün!

Komisyonda sadece üye milletvekilleri vardı. Genel Kurul’a ise, milletvekillerinin tamamı katılacak. Gelen sinyaller de gösteriyor ki, çok daha büyük bir gürültü kopacak. Kemal Kılıçdaroğlu yine “rejim değişiyor” iddialarını tekrarlayacak. Türkiye’nin üniter yapısının zedeleneceği yönünde söylemlerini sıralayacak. O safa, üniter yapının değişmesi için can atan HDP de katılacak. Karşılarında ise AK Parti ile MHP cephesi yer alacak.

Hazırlıklı olun, günler sürecek zorlu bir mücadele yaşanacak…

İsterseniz, sadece oylamalardan söz edeyim. Yapılan hesaplamalara göre, birinci tur oylamalar 6 gün, ikinci tur oylamalar da 4 gün sürecek.

Görüşmeler ise, çok daha uzun zaman alacak. “Ne kadar?” derseniz, cevap vermek o kadar güç ki! O sorunun cevabını muhalefetin, yani CHP ve HDP’nin el ele verip sergileyecekleri engellemenin başarısı belirleyecek.

Açıkçası, muhalefetin işi zor da değil. Bizim öyle bir Meclis İç Tüzüğümüz var ki, engelleme yapmak için muhalefete her türlü imkanı veriyor.

Mesela, muhalefet aklına estiğinde yoklama isteyecek. Alakasız konularda değişiklik önergeleri verecek. Gündem dışı konuşmalarla zaman geçirmeye çalışacak. Meclis’i tıkadıkça tıkayacak.

Bunlar da kesmezse…

Gerginlik ve kavga çıkaracak.

Üstelik, bu uygulamalar yeni değil. Bildim bileli bu iş böyle yürüyor. Yıllardır hamam da aynı tas da…

Sadece bazı şekil değişiklikleri var: Mesela 1980 öncesi TBMM’de “çantacı vekiller” vardı. Genel Kurul’da her kavga çıktığında bond çantalar havada uçuşurdu. Sonrasında boş ya da su dolu bardak fırlatma metotları kullanılır oldu. Allah’tan pet şişeler çıktı da artık havada uçuşan maddeler eskisi kadar zarar vermiyor.

hhh

Pankartçıları unuttuk sanmayın. Zaman zaman pankartlar da açılır bizim Meclisimizde. Bir anda bir yazı belirir gözünüzün önünde:

“DEYYUS-U EKBER”

Ya da bugün olduğu gibi koltuklara oturtulan fotoğraflarla karşı karşıya kalırsınız.

Kamuoyu bunlarla uğraşırken, yapılacak düzenleme ise, er ya da geç Meclis’ten geçer. Ama ne geçtiğini bilmeyiz biz genellikle. Çünkü, Meclis’te yaşanan kavgalara ve oluşturulmak istenen algılara takılıp kalmışızdır.

Hiç kuşku yok ki, önümüzdeki günlerde de öyle olacak. Denemesi bedava, görüşmeler sonuçlandıktan sonra Meclis’te yaşananları abarta abarta anlatacak birine rastlarsınız elbet. Mesela ona sorun, “Anayasa değişikliği ne getiriyor?” diye.

Ya size düzenlemeyle ilgili gerçek olmayan ezberleri anlatacak ya da yüzünüze boş boş bakacak. Bu da bizim oturmuş geleneklerimizden biri. Ayrıntılarla uğraşırken, hep özü kaçırıyoruz.

hhh

Apaçık ortada, herkes için yeni bir dönem başlıyor.

Milletvekilleri huzursuz, dar bölge seçim sistemi geliyor. Artık genel başkan ve parti yöneticilerini kafaya alıp listeye giremeyecekler. Halktan itibar göremeyen isimler, silinip gidecekler. Ayrıca, vekillerimiz yasama faaliyetinden yürütmeye zıplayıp bakan da olamayacaklar.

Bazılarının avazı çıktığı kadar bağırması, biraz da bu yüzden!

Siyaset çetinleşiyor. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçildikten sonra parti genel başkanlarını da zor günler bekliyor. Peş peşe seçim kaybedip, o koltukta oturamayacaklar artık. Çünkü, siyasetin doğası gereği, parti genel başkanları Cumhurbaşkanlığı’na aday olmak zorunda kalacaklar. Hiç merak etmeyin, oturduğu koltuğu korursa, Kılıçdaroğlu da bugün “diktatörlük” dediği o makama ulaşmak için mücadele edecek.

Sistem değişiyor çünkü. O sisteme ayak uyduramayacakları bugünden belli olanlar bağırıp çağıracak tabii! Normaldir, hiç yadırgamamak lazım.

Akşam
6 Ocak 2017 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hüseyin

    08 Ocak 2017 08:34
    0 0
    böyle insanları zan altında bırakacak bir yazı yazacağına insanları bilgilendirme yazısı yazsayın iyiymiş ama hangi gazetede yazdığını enson gördüm ve şaşırmadım havuz medyası iktidar yalakalarıyla dolu bir gazetede başka birşey yazman beklenemezdi zaten küçücük beyinleriniz satılmış çünkü
  • recep şen

    06 Ocak 2017 15:51
    1 0
    ilginç bir yaklaşım, gayet güzel
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;