SİYASET

Emin Pazarcı : Batı’nın pisliğini temizliyoruz

Tarih
01 Haziran 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı

Kenya ve Uganda… İkisi de Afrika’nın fakir ülkeleri listesinde. Her ikisinde de açlık sınırında insanlar yaşıyor.
Niye?
Çünkü, yüzyıllarca başkalarını beslemişler. Hazinelerin üzerinde oturmalarına rağmen, onlardan yararlanamamışlar. Batılılar almış götürmüş. Bugün kendilerine “medeni” adını veren ülkeler, onları açlık ve sefalete mahkûm etmiş.
Afrika’da 1 milyardan fazla insan var. Bugün dünya nüfusunun yüzde 15’i Afrika’da yaşıyor. Buna karşılık, 600 milyonunun evinde elektrik bile yok.
Kim bu tablonun sorumlusu? Tabii ki yıllarca onları sömüren batı. Üstelik, halen bu kıtadaki petrol, elmas, altın ve platin gibi değerler üzerinde hak iddia ediyor, bu zenginlikleri kendisinin görüyor. Tamamını kendi refahına çevirmenin mücadelesini veriyor.
Bir tek biz farklıyız…
Afrika için büyük bir açılım başlattık. Büyükelçilik sayımızı 40’a yükselttik. Yenileri de yolda. Somali’de hava alanı ile şehir merkezi arasındaki tek yolu biz yaptık. Bir başkasına soğuk hava deposu, diğerine hastane inşa ettik. Son dönemde artan okullar ve su kuyuları hep bizim eserimiz.
Karşılık olarak da altın, platin ve petrolden pay istemiyoruz. Sadece dua, güler yüz ve tatlı dil bekliyoruz!
Var mı Afrika’da bizim gibi davranan bir başka devlet?
Yok, maalesef yok.
***
Avrupa’ya bakın. Bize, Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar avro para vermek için bin dereden bin su getiriyor. Problem üzerine problem çıkarıyor.
Üstelik kendi menfaatleri bunu gerektiriyor!
Ancak, para söz konusu olduğunda, bunlar bazen uzun vadeli kendi menfaatlerini bile göremiyorlar. Böyle garip bir zihniyetleri var.
Biz ise, Suriyeli sığınmacılar için milyarlarca dolar para harcadık. Ülkemizin dağıttığı resmi kalkınma yardımlarının üçte birini de Afrika’ya aktardık. Miktar olarak bakıldığında 1 milyar doların üzerinde. Üstelik bunun içinde sivil toplum örgütlerinin yaptıkları yok. Onlar da dikkate alınırsa, asgariden 5 milyar dolarlık bir yardımdan söz edebiliriz.
Kurban yardımları gibi kalemler de cabası.
Bugün TİKA, AFAD ve Kızılay gibi kuruluşlarımız, Afrika’nın her yerindeler.
***
Aslında Afrika bugün sessizliğini koruyan çok büyük ve önemli bir coğrafya. Stabil hale gelsin, dünyanın en büyük güçlerinden biri olacak.
Pek çok ülke de durumun farkında. Bugün ABD, Çin ve Avrupa’nın ilgisinin Afrika’ya kaymasının sebebi de bu. Ancak, halen eski alışkanlıkları devam ediyor. Kendileri için istikrarsızlıkta istikrar, bu bölgede yaşayan insanların acılarında da menfaat arıyorlar.
Dini yapıları baskılayıp, radikal örgütlerin ortaya çıkmasına yol açanlar bunlar!
Yüz binlerce insanın yok olmasına sebep oldukları yetmezmiş gibi, halen kabileleri birbirine kırdıranlar yine bunlar!
Örnek mi istiyorsunuz? Sırf burun yapıları farklı diye Hutularla Tutsileri savaştırmadılar mı?
Afrika Tarihi, sömürgeci Batı’nın, bu coğrafyada yol açtığı acılarla dolu!
Onlar ağlatıyor, biz ise yüzlerini güldürüyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Gana’ya 30 belediye otobüsü müjdesi verdiğinde, Devlet Başkanı’nın yüzüne yansıyan o mutluluğu kim unutabilir?
İşte böyle ciddi bir farkımız var bizim onlardan!
***
Kim ne derse desin, kim aksini iddia ederse etsin, durum ortada: Türkiye başlattığı Afrika Açılımı ile sömürgeci tarihe sahip ülkelerin yakıp yıktıklarını, bozup parçaladıklarını yerine koymaya çalışıyor. Bir başka ifadeyle Afrika’da Batı’nın pisliğini temizlediğimiz söylenebilir.
Çok farklıyız biz. Hem de her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının gururla övünebileceği kadar farklıyız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte çıktığımız bu Afrika gezisinde de farkımız bir defa daha görünecek.
İşte bu yüzden çok rahatsızlar…
Son dönemde Türkiye’ye yönelen haksız saldırıların altında yatan pek çok sebepten biri de bu! Adeta, “Nereden çıktı bunlar?” der gibiler. Afrika’da da menfaatlerinin zedelenmesinden korkuyorlar.
Ne yaparlarsa yapsınlar. Korkunun ecele faydası yok. Bu kafayla devam ettikleri müddetçe, Afrika’nın geleceğinde onlar değil, Türkiye olacak. Abartılı bir tespit değil bu, insanların yüzlerine bakınca anlaşılıyor.

Akşam
1 Haziran 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;